• 250 g bezlepkové mouky (Schär Universal Mix It – pokud použijete nějakou jinou mouku a těsto by se vám málo „lilo“ přidejte více kefíru, popř. bílého jogurtu, kterým lze kefírové mléko nahradit)
• 180 kefírového mléka (lze nahradit bílým jogurtem)
• 50 ml oleje
• 50 g cukru
• 3 vejce
• 1 lžíce vanilkového syrovátkového proteinu (lze vynechat)
• 1 lžička prášku do pečiva
• jedlá soda na špičku lžičky
• špetka soli
• ovoce podle chuti (borůvky, rybíz, jahody, ostružiny, maliny,…)
DROBENKA:
• 60-80 g jemných ovesných vloček
• 40 g másla
• 40 g cukru krupice
Postup:
OVOCE
Ovoce si obereme a očistíme, v případě větších kousků jahod rozkrájíme.
DROBENKA
Studené máslo si nakrájíme na menší kostičky a promneme v prsty spolu s cukrem a ovesnými vločkami, dokud nám nevznikne sypká drobenka. Pokud by se vám směs nechtěla „drobit“, přidejte víc vloček.
TĚSTO
Všechny ingredience na těsto smícháme. Pekáček vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Vylejeme těsto, navrch nasypeme ovoce a drobenku.
PEČENÍ
Dáme do trouby vyhřáté na 170 °C na cca 30-35 minut (horkovzdušná trouba). U běžné trouby zvyšte teplotu na 180 °C a pečte 40-45 minut. Ke konci vždy kontrolujeme špejlí.
Po upečení necháme vychladnout a skladujeme v lednici (zvlášť v létě, kdy může být koláč s ovocem živnou půdou pro různé bakterie a plísně!).
Budu ráda, když mi dáte vědět, jak jste si na koláči pochutnali 🙂