• 1,2 kg brambor
• 200 g šunky nebo uzeného masa
• 200 goudy vcelku
• svazek jarní cibulky
• 3-4 vejce
• 200 ml smetany na vaření 12%
• koření (sůl, pepř, tymián, rozmarýn, paprika, kmín)
Postup:
BRAMBORY
Brambory si dáme vařit ve slupce. Jakmile do nich snadno zapíchneme nůž, scedíme je a necháme chvilku vychladnout. Ještě vlažné je oloupeme a nakrájíme na asi centimetr silná kolečka.
PŘÍPRAVA
Šunku nebo uzené si nakrájíme na menší kostičky.
Goudu si nastrouháme na hrubém struhadle.
Jarní cibulku si očistíme a nakrájíme také na asi na 0,5 cm silná kolečka.
V menší misce si rozšleháme vajíčka ve smetaně.
ZAPÉKÁNÍ
Pekáček nebo keramickou misku si vymažeme máslem a postupně do něj vyskládáme vrstvu brambor, 1/2 nakrájené šunky, 1/2 nakrájené cibulky a asi 1/3 nastrouhaného sýra. Takto připravenou první vrstvu posolíme a posypeme kořením dle chuti. Postup opakujeme – pokládáme opět vrstvu brambor, 1/2 šunky, 1/2 cibulky a část sýra. Opět okořeníme a navrch položíme poslední vrstvu z brambor. Okořeníme a dáme do vyhřáté trouby na 200 °C na cca 20 minut.
Po 20 minutách plech vytáhneme, brambory zalejeme smetanou, ve které jsme si rozšlehali vajíčka a nakonec posypeme zbylým sýrem. Takto dáme péct na dalších 20 minut, dokud nám sýr nezezlátne.