Z tohoto receptu si, bez přehánění, sednete na zadek! Já sama jsem spíš na pečené sladké – koláče, bábovky,… než na cukrovinky, ale když jsem ochutnala English Toffee, měla jsem co dělat, abych to nesnědla na posezení 🙂
Chuť máslového karamelu s praženými mandlemi, hořkou čokoládou a solí je excelentní a silně návyková! Konzistence je příjemně křupavá, i když ji vytáhnete z ledničky, nemusíte se bát, že si na tom vylámete zuby.
Obr.: Máslový karamel s mandlemi, čokoládou a solí (English Toffee)
Náročnost a porce:
Množství: keramická nebo plechová forma na banana bread (d27 x š14 x v7), cca 8 kousků
Časová náročnost: 30 minut
Ingredience:
• 150 g cukru krupice
• 75 g másla
• 60 g blanšírovaných mandlí
• 3 lžíce studené vody
• 80 g hořké čokolády (pecičky nebo tabulková)
• vločková sůl
Postup:
MANDLE
Blanšírované mandle opražíme do růžova v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu 10 minut. Vytáhneme, necháme vychladnout. Poté je nahrubo posekáme nožem.
Formu vymažeme kouskem másla, na dno nasypeme nasekané opražené mandle. Mandle bychom měly mít v jedné vrstvě, aby je karamel pokryl všechny a ony nám z něj pak nevypadávaly. Takto připravenou formu necháme prozatím stranou.
KARAMEL
Plotýnku si nastavíme na střední stupeň a v hrnci společně rozpustíme máslo, cukr a vodu. Během přípravy máslového karamelu nikam neodcházejte, je potřeba neustálý dohled a občasné promíchání!
Než získáme máslový karamel, projde směs během varu několika fázemi (viz foto):
máslo, cukr a voda se rozpustí v kompaktní hmotu, která začne varem houstnout
z husté směsi se po odpaření vody vytvoří sypká směs připomínající cukr krystal
sypká směs začne opět tát – nejprve zrůžoví a potom získá karamelou barvu
pokud se oddělí trocha rozpuštěného másla, tak jen vařečkou dál promíchávejte – během chvilky se vše spojí v jemný hladký máslový karamel a v tom momentě hned stahujeme z plotny. Pozor, abyste ke konci karamel nespálili.
Při míchání i přelévání karamelu dávejte pozor – hmota je velmi horká!
Obr.: Všechny fáze máslového karamelu
ENGLISH TOFFEE
Jakmile máme karamel hotový přelejeme jím mandle ve formě.
Horký karamel zasypeme čokoládovými peckami nebo nasekanou tabulkovou čokoládou. Ta se na horkém karamelu během chviličky rozpustí a poté ji jemně rozetřeme lžící rovnoměrně po celém povrchu.
Nakonec čokoládu posypeme vločkovou solí a necháme vychladnou při pokojové teplotě (v zimě můžete dát na balkón). Poté formu přesuneme do lednice.
Vychladlé English Toffee dostaneme z formičky jednoduše – stačí ho ze strany lehce nadzvednout nožem a z formy vytáhnout. English Toffee můžeme na menší kousky buď nalámat nebo nakrájet nožem a skladovat v lednici asi týden. Ovšem garantuji vám, že tak dlouho vám nevydrží 🙂
TIP
Nakonec jistě oceníte tip na to, jak z hrnce dostat zbytky ztuhlého karamelu. Nechte hrnec chvilku vychladnout, pak ho napusťte vodou a vraťte na teplou plotýnku. Ztuhlý karamel povolí a hrnec pak snadno umyjete.
Obr.: Máslový karamel s mandlemi, čokoládou a solí (English Toffee)