Nepečené kuličky z kávy, cukrářských piškotů a lískových ořechů. Kávenky jsou cukroví , jehož přípravu si nechte klidně až těsně před svátky. Příprava je snadná, nemusíte nic péct a k proležení jim bude stačit pár hodin v lednici.
Kávenky
Náročnost a porce:
Množství: cca 20 ks
Časová náročnost: 30 minut
Ingredience:
KÁVENKY:
• 100 g pražených lískových ořechů
• 100 g nastrouhaných cukrářských piškotů
• 100 g cukru krupice
• 100 ml silné kávy (do sirupu)
• 40 ml silné kávy (na další doladění těsta)
NA OBALENÍ:
• nevlhnoucí kakao (já vyzkoušela tohle od Vilgain )
Postup:
KULIČKY
Připravíme si silnou kávu (celkem 140 ml).
100 ml kávy si smícháme v menší hrnci s cukrem (100 g) a společně cca 10 minut svaříme. Jakmile získáme konzistenci připomínající sirup, odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
Lískové ořechy se nameleme najemno a v misce je smícháme s nastrouhanými cukrářskými piškoty. Po částech přidáváme vychladlý kávový sirup a lžící vždy pořádně propracujeme. Pokud by se vám zdálo, že těsto potřebuje více zahustit, přidejte více nastrouhaných piškotů. Pokud by se vám naopak těsto rozpadalo, zkuste přidat ještě postupně po lžících připravenou kávu.
Ze směsi tvarujeme kuličky, které poté obalíme v nevlhnoucím kakau.
SKLADOVÁNÍ
Kávenky skladujeme v lednici, minimálně přes noc, než začneme konzumovat.
Kávenky
Aby Vám žádný recept neunikl, sledujte mě na Instagramu @gazdina.cz .