Marcipán v čokoládě – to byla jedna z mých neoblíbenějších cukrovinek v dětství. Co si pamatuju, vnímala jsem ji jako tu “dražší” sladkost, kterou dostanu při výjimečných situacích např. k narozeninám nebo právě v období Vánoc. Kdybych jen tenkrát věděla, že k její přípravě stačí mandle, cukr a bílky / voda.
V tomto receptu se ovšem syrových vajec bát nemusíte. A místo bílků použijeme mandlový Amaretto likér, který ještě více zvýrazní mandlovou chuť marcipánu.
Z marcipánové hmoty můžete tvarovat leccos. Já jsem zvolila klasické kuličky, které navíc obalíme ve vysokoprocentní čokoládě. Rychlé nepečené cukroví , které můžete připravit klidně i den před Štědrým večerem, ale vašemu svátečnímu stolu dodá punc luxusu.
Marcipánové amaretto kuličky v čokoládě
Náročnost a porce:
Množství: 30 kuliček (závisí na velikosti kuliček)
Časová náročnost: 20 minut
Ingredience:
KULIČKY:
• 250 g blanšírovaných mandlí nebo mandlové mouky
• 250 g moučkového cukru (stačí i 150 g)
• cca 7-9 lžic mandlového likéru Amaretto
ČOKOLÁDA:
• 200 g hořké čokolády (minimálně 70%)
Postup:
KULIČKY
Pokud jste koupili už mandle loupané, stačí, když je rozmixujete najemno. V druhém případě je musíte nejprve spařit horkou vodou, a poté je oloupete a usušíte. Nebo použijte rovnou mandlovou mouku. Ať už si vyberete jakoukoliv variantu, tak jemně namleté mandle smícháme s moučkovým cukrem a po lžících budeme přidávat studenou vodu. Těsto pokaždé lžící pořádně utřeme, dokud nám nezačne vznikat kompaktní hmota, ze které snadno vypracujeme kuličky.
ČOKOLÁDA
Horkou čokoládu si nalámeme do skleněné nebo keramické misky. Tu položíme na hrnec s vroucí vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo vody. Jakmile máme čokoládu rozpuštěnou, vložíme misku do studené vody a čokoládu ochlazujme neustálým promícháváním, dokud nedosáhne přibližně naší tělesné teploty. To snadno zjistíte prstem 🙂
Připravené marcipánové kuličky poté obalíme v čokoládě, a necháme zatuhnout v lednici na táce s pečícím papírem.
SKLADOVÁNÍ
Jakmile čokoláda zcela ztuhne, tak kuličky přeskládáme do krabičky a do štědrého dne uschováme v lednici.
Marcipánové amaretto kuličky v čokoládě