Přivítejte letos mezi rohlíčky, včelí úlky a pracny tohle zeleninové cukroví! Ne, to není vtip ani mýlka. Mrkváčky. To jsou mrkvové kuličky s kandovaným ovocem a vlašskými ořechy. Možná trochu netradiční nepečené cukroví , které vás ale mile překvapí svou chutí. Spolu s vlasškými ořechy a kandovaným ovocem jde mrkev krásně dohromady. Mrkváčky si můžete připravit klidně až na poslední chvíli, protože jim k uležení bohatě stačí jedna noc v lednici. Věřte, že s tímhle cukrovím rozhodně zaujmete.
Mrkvové kuličky s kandovaným ovocem a vlašskými ořechy (nepečené cukroví)
Náročnost a porce:
Množství: 25-30 ks (podle velikosti kuliček)
Časová náročnost: 30 minut
Ingredience:
KULIČKY:
• 250 g mrkve
• 3-4 lžíce vody
• 2 lžíce citrónové šťávy
• 75 g cukru krupice
• 75 g vlašských ořechů
• 50-75 g kandovaného ovoce (kůra citrusů, třešně, …)
NA OBALENÍ A SERVÍROVÁNÍ:
• mleté vlašské ořechy
• cukrářské papírové košíčky
Postup:
MRKEV
Mrkev si očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. V menším hrnci ji smícháme s cukrem a 3-4 lžícemi vody. Pozvolna vaříme, dokud mrkev nezměkne. Poté odstavíme z plotny a necháme zcela vychladnout – třeba na balkóně.
Mezitím si můžeme namlít vlašské ořechy a připravit citrónovou šťávu.
KULIČKY
Vychladlou mrkev si smícháme v misce spolu s jemně namletými vlašskými ořechy, citrónovou šťávou a kandovaným ovocem. Ze vzniklé směsi tvoříme kuličky, které ještě obalíme v rozemletých vlašských ořechách. Kuličky jsou vláčné, ale v lednici ztuhnou.
Hotové kuličky vkládáme do cukrářských papírových košíčků.
SKLADOVÁNÍ
Kuličky ponecháme až do Štědrého dne v lednici.
Mrkvové kuličky s kandovaným ovocem a vlašskými ořechy (nepečené cukroví)
Aby Vám žádný recept neunikl, sledujte mě na Instagramu @gazdina.cz .