Jablečné taštičky z listového těsta jsou dalším z podzimních dezertů. A aby ne – jablíčka se skořicí v nás vždycky dokážou zažehnout tu správnou adventní náladu. Co tedy místo klasického jablečného závinu zkusit příště tuhle variantu „do ruky“? 🙂
Jablečné taštičky z listového těsta
Náročnost a porce:
Porce: 6 taštiček
Časová náročnost: 20 minut + 20 minut pečení
Ingredience:
• 1 balení listového těsta (bezlepkového nebo klasického)
• 3 větší jablka
• 25 g másla
• 50 g cukru krupice
• 1 lžíce citrónové šťávy
• 1 lžička mleté skořice
• špetka kardamomu
• špetka soli
+
• 1 žloutek na pomazání taštiček
• trocha cukru na pocukrování taštiček
Postup:
JABLKA
Jablka si omyjeme, oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky a zbavíme jádřinců. Následně je nakrájíme na menší kostičky (cca 1×1 cm). V misce je pak smícháme se skořicí, cukrem a citrónovou šťávou. Přidáme i špetku soli a dáme na středně rozpálenou pánev, ve které jsme si už rozehřáli máslo. Restujeme za občasného míchání asi 5 minutek, dokud jablíčka nezměknou. Poté pánev odstavíme a necháme jablíčka vychladnout.
TAŠTIČKY
Troubu si předehřejeme na 200 °C.
Listové těsto si rozbalíme a pokud není vyválené, tak ho vyválíme na placku o tloušťce 2-3 mm. Placku si nožem rozřežeme na 12 stejných obdélníků. Na 6 obdélníků dáme vychladlá zkaramelizovaná jablíčka (cca 2 lžíce). Zbylými kousky je přikryjeme a okraje prsty utěsníme. Pro větší efekt můžeme okraje ozdobit vidličkou.
Taštičky dáme na plech vyloženým pečícím papírem a na vrchní straně uděláme nožem dva zářezy ve tvaru křížku.
Nakonec taštičky ještě potřeme rozkvedlaným žloutkem a lehce pocukrujeme.
PEČENÍ
Troubu stáhneme na 190 °C, vložíme plech s jablečnými taštičkami a pečeme asi 20-30 minut, dokud taštičky nezezlátnou.