Dýňový chlebíček s chai kořením je ten správný podzimní dezert! Hřejivý, voňavý a dýňový…
Dýňový chlebíček s chai kořením, Chai Spiced Pumpkin Bread – návrh na servírování
Náročnost a porce:
Porce: 1 chlebík (forma d27 x š14 x v7)
Časová náročnost: dýňové pyré si připravte nejlépe den předem, pak vám příprava chlebíčku zabere nanejvýš 15 minut + 50 minut pečení
Ingredience:
TĚSTO:
• 180 g bezlepkové mouky (např. Schär Mix it! Universal )
• 250 g dýňového pyré
• 100 ml smetany ke šlehání 30%
• 30 ml oleje
• 3 vejce
• 60 g cukru nebo sladidla
• 4 lžičky chai latte směsi
TIP: pokud nemáte směs na přípravu chai latte ani chai koření, použijte místo klasického kypřícího prášku ten do perníku
• 1 kypřící prášek (12 g)
• špetka soli
KRÉM:
• 250 g mascarpone
• pomerančová šťáva
• cukr, med nebo sladidlo dle chuti
• ovoce a jedlé květy na dozdobení
Postup:
DÝŇOVÉ PYRÉ
Nejprve si dáme předehřát troubu na 185 °C.
Dýni omyjeme, rozpůlíme na půl a vydlabeme semínka. Obě půlky překrojíme ještě na čtvrtky. Ty necháme u sebe, aby nám stále tvořily „půlky“ a slupkou nahoru je postavíme na plech nebo do pekáčku s pečícím papírem.
Pečeme asi hodinu. Pokud jde dýně snadno propíchnout nožem, máme hotovo.
Upečené dýně necháme vychladnout a lžící vydlabeme dužinu, kterou rozmixujeme na hladký krém (použít můžete kromě klasického i tyčový mixér).
TĚSTO
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
Smícháme všechny suroviny a vytvoříme hladké těsto, které má díky dýňovému pyré tužší konzistenci. Těsto dáme do formy, kterou jsme si před tím vyložili pečícím papírem.
TIP: Těsto si můžeme rozdělit na dvě poloviny a do jedné přimíchat 1-2 lžičky kakaa a do formy potom nalévat střídavě světlé a tmavé těsto.
Pečeme na 180 °C 45-50 minut. Na konci kontrolujeme špejlí. Pokud ji z chlebíku vytáhneme čistou, máme upečeno.
Chlebík necháme zcela vychladnout a mezitím si připravíme krém.
KRÉM
Mascarpone si vyšleháme spolu s cukrem / medem / nebo sladidlem a 2-3 lžícemi pomerančové šťávy nebo přiměřeným množstvím pomerančové esence. Krémem potřeme vršek dýňového chlebíčku s chai kořením a dozdobíme jedlými květy a čerstvým ovocem.