První letošní cukroví, které si ale vlastně můžete udělat i kdykoliv jindy během roku. Hodí se totiž jako křupavé deli na oslavu s přáteli nebo na filmový večer ve dvou.
Náročnost a porce:
Porce: 1 porce do chlebové formy, počet kusů chipsů bude záležet na tom, jak tlusté je nakrájíte (mě vyšlo cca 45 ks).
Časová náročnost: 10 minut příprava těsta + 45 minut pečení + sušení
Instrukce: korpus pečeme v předehřáté troubě na 160 °C cca 35-45 minut (ke konci kontrolujeme špejlí). Chipsy následně sušíme přibližně na 150-170 °C do křupava.
Ingredience:
• 4 vaječné bílky
• 100 g hladké špaldové mouky
• 100 g moučkového cukru
• 100 g ořechů (já dala 40 g mandlových plátků, 30 g v ruce podrcených vlašských ořechů a 30 g lískových ořechů – celých, neloupaných)
• 1 lžička mandlového aroma
Postup:
TĚSTO
Smícháme si ořechy s prosátou moukem a moučkovým cukrem. Přidáme vaječné bílky (nešlehané) a také lžičku mandlového aroma. Směs promícháme a nalejeme do formy, kterou jsme si vymazali máslem a vysypali polohrubou moukou.
PEČENÍ A CHLADNUTÍ
Dáme péct do trouby předehřáté na 160 °C asi na 35-45 minut. Po 35-ti minutách kontrolujeme špejlí. Jakmile nelepí a těsto nám krásně zrůžovělo, máme hotovo. Formu vytáhneme a necháme chladnout.
CHIPSY
Ještě vlažný korpus si vyndáme z formy na prkýnko a nakrájíme na tenoučké plátky. Mě se podařili cca 2-3 mm plátky, ale mohou být ještě tenčí.
SUŠENÍ
Plátky si rozložíme na plech s pečícím papírem a dáme sušit do trouby, kterou jsme rozpálili na cca 160 °C. Průběžně kontrolujte, ať se vám plátky nezačnou pálit. Jakmile vyndáme plech z trouby, necháme chipsy nejprve ještě chvilku chladnout na plechu a pak přendáme na talíř nebo tác, kde nám zcela dochladnou.
UCHOVÁNÍ
Chipsy přechováváme v suchu a temnu, nejlépe v plechové dóze.
V létě můžete těmahle ořechovýma chrumkama třeba ozdobit zmrzlinový pohár 🙂