Tyhle sušenky se hodí v létě k ledovému čaji, ale stejně tak udělají parádu v čase vánočním jako cukroví. Voňavé, máslové, křehké, mmm 🙂 Pokud máte rádi levanduli, budete je milovat!
Náročnost a porce:
Porce: cca 3 plechy, tj. 80 ks (záleží, jak velké vykrajovátko si zvolíte).
Časová náročnost: 15 minut příprava těsta + pečení.
Instrukce: pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v předehřáté troubě na 170 °C cca 10-20 minut (záleží na tom, jak vám peče právě ta vaše trouba – jakmile začnou sušenky růžovět, vytahujeme).
Ingredience:
• 400 hladké špaldové mouky
• 200 g másla
• 100 g moučkového cukru (zkušela jsem i s kokosovým cukrem)
• 1 celé vejce + 1 žloutek
• 2 lžíce sušené levandule na vaření
• špetka soli
• vaječný bílek na potření sušenek před pečením (pokud je chcete mít lesklé, ale nemusí být)
Postup:
TĚSTO
Smícháme si prosátou mouku, moučkový cukr a špetku soli. Pak přidáme studené, na kostičky nakrájené máslo a začneme pomalu vidličkou zpracovávat drobenku. Občas můžeme v rychlosti promnout i rukama, ale pozor, aby se vám máslo nezačalo příliš rozpouštět. Jakmile máme drobenku připravenou, přidáme do ní 2 lžíce sušené levandule na vaření. Nakonec už jen celé vejce a druhý žloutek. Promícháme vidličkou a posledních pár vteřin dopracujeme rukou v bochánek, který si nožem rozdělíme na dvě až tři části. Z každé uděláme rukou asi centimetr tlustou placku, kterou zabalíme do potravinové fólie a dáme aspoň na hodinku tuhnout do lednice. Chladná placka se nám potom bude lépe rozvalovat, než kdybychom si udělali bochánek 🙂
Po hodině těsto vytáhneme, dáme ho na pomoučený vál a rozválíme na cca 4 mm tloušťku. Pokud to jde příšliš ztuha, tak chvilku necháme těsto při pokojové teplotě povolit. Pak už vykrajujeme jednotlivé sušenky a dáváme na plech vyložený pečícícm papírem.
Pokud sušenky ještě před pečením potřeme vaječným bílkem, budou lesklé. Tento krok ale můžeme vynechat. Každopádně bílek vám zbyde, protože do těsta potřebujeme 1 celé vejce + 1 žloutek. Já jsem samozřejmě bílek zapomněla v lednici 🙂
PEČENÍ
Dáme péct do trouby předehřáté na 170 °C asi na 10-20 minut – pozorně hlídáme, protože záleží na velikosti sušenek a na individuálních vlastnostech vaší trouby. Jakmile začnou sušenky růžovět, musejí z trouby ven.
UCHOVÁNÍ
Sušenky můžete skladovat v plechové dózičce v suchu a temnu nebo s ostatním cukrovím v lednici.