Od teď, kdykoliv budete mít chuť na něco slaného, křupavého a zdravého, tak si vzpomeňte na tenhle recept. Křupavé krekry si můžete dát samotné, k zeleninovému salátu, k vínu nebo je doplnit nějakým zajímavým dipem či pomazánkou. Jo a jsou Keto.LowCarb friendly 🙂

Náročnost a porce:
Porce: 1 plech (placka o velikosti cca 35×25 cm)
Časová náročnost: 25 minut příprava těsta + pečení.
Instrukce: pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 50 minut.
Ingredience:
• 30 g slunečnicových semínek
• 30 g lněných semínek (já použila zlatý len)
• 30 g chia semínek
• 30 g dýňových semínek
• 30 g jemně mletých mandlí
• 20 g sezamových semínek (bílá, loupaná)
• 10 g sezamových semínek (černá)
• 1 lžíce psyllia
• 30 g jemně strouhaného parmazánu Gran Moravia
• 30 g másla (rozpuštěné)
• 200 ml horké vody
• 1 lžička soli (stačí rovná, ne vrchovatá)
• 0,5-1 lžička sušeného rozmarýnu
• půl lžičky hrubě mletého pepře
Postup:
TĚSTO
Jako první si dáme rozpustit máslo a uvařit vodu. Během toho si do jedné misky navážíme všachna semínka a parmazán. K tomu přidáme psyllium, koření a směs promícháme. Poté přidáme rozpuštěné máslo i horkou vodu, chvilku mícháme a pak necháme asi 15 minut odpočinout (během toho můžeme taky ještě občas promíchat).
Těsto si přendáme na pečící papír, vařečkou trochu rozprostřeme, poté zeshora překryjeme druhým pečícím papírem a vyválíme válečkem v tenkou placku (cca 2 mm). Horní pečící papír odstraníme a ten spodní i spolu s plackou přendáme na plech.
PEČENÍ
Dáme péct na 50 minut do trouby, kterou máme předehřátou na 170 °C. Plech umístěte do spodní třetiny – já dávám na druhou příčku od spoda. Po padesáti minutách troubu vypneme, ale krekry necháme ještě cca 10-15 minut „dojít“, až potom plech vytáneme z trouby ven. Během pečení ale určitě průběžně kontrolujte, aby se vám semínka nazačala připalovat.
Upečený plát necháme zcela vyhladnout a pak teprve nalámeme na jednotlivé krekry. Popř. můžete ještě teplý plát (hned po vytažení z trouby) naporcovat větším nožem.
Takže, kdo bude mít letos na Silvestra taky domácí krekry? 🙂