Tak trochu připomíná Krtkův dort… Akorát tenhle čokoládový dortík je z cukety, takže lepek free, a místo banánů v něm najdete višně. Vznikl vlastně náhodou, kdy jsem původně pekla cuketovou bábovku, ale při vyklepávání z formy se mi celá potrhala. Návštěva na cestě, takže nebyl čas ztrácet čas. Těsto jsem tedy celé rozdrobila, vrátila zpátky do dortové formy, doprostřed jsem dala vrstvu šlehačky a pak rychle do lednice 🙂 Rustikální vzhled vypadal jako záměr 😀 Když jsem pak tenhle dortík pekla znovu, přidala jsem ještě čokoládu, višně a tadááá – úžasný drobkový dort byl na světě!
Náročnost a porce:
Porce: 1 dortík (kulatá forma o průměru 21 cm).
Časová náročnost: 20 minut příprava těsta + 50-60 minut pečení + 20 minut finální zpracování, příprava šlehačky, polevy a tak.
Instrukce: pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 50 minut (ke konci kontrolujeme špejlí).
Ingredience:
TĚSTO:
• 220 g cukety
• 230 g mandlové mouky nebo jemně mletých mandlí (popř. lze část nahradit i mletými kešu)
• 5 vajec (v případě “L” stačí jen 4 vejce)
• 120-140 g kokosového cukru nebo sladidla
• 90 g rozpuštěného másla
• 35 g kakaa
• 2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
• 2 lžičky mandlového nebo vanilkového aroma (nemusí být)
• větší špetka soli
ŠLEHAČKA:
• 400 g šlehačky 40% (2 balení po 200 g)
• cukr nebo sladilo na doslazení podle chuti (ale já nedávám nic)
• kompotované višně (nebo třešně, čerstvé maliny, banán, nebo klidně třešňová zavařenina,…)
POLEVA:
• 100 g 85% čokolády
• máslo nebo smetana na zjemnění (cca 15 g)
• 1-2 lžíce medu nebo čekankového sirupu (popř. cukru)
Postup:
TĚSTO
Na začátku si připravíme dvě misky. V jedné smícháme suché ingredience (mandlová mouka, kokosový cukr, kakao, kypřící prášek, sůl) a v druhé ty mokré (vejce, vychladlé rozpuštěné máslo, aroma a cuketa, kterou nastrouháme na jemno). Následně obě směsi spojíme a vypracujeme v jedno těsto, které nalejeme do připravené formy – tu vyložíme pečícím papírem. Těsto se vám může zdát “řidší”, ale nebojte 🙂
PEČENÍ A CHLADNUTÍ
Dáme péct asi na 50-60 minut do trouby, kterou máme předehřátou na 170 °C. Nejlepším ukazatelem toho, že je těsto už hotové, je klasický špejlový test 🙂 Po vytažení z trouby necháme upečený korpus zcela (jakože vážně úplně) vychladnout.
ŠLEHAČKA A POLEVA
Jakmile máme korpus vychladlý, tak si připravíme šlehačku a čokoládovou polevu. Šlehačku je dobré mít vychlazenou, pak půjde krásně vyšlehat.
Polevu vytvoříme z čokolády, kousíčku másla a medu nebo čekankového sirupu (popř. cukr). Všechno společně necháme rozpustit ve vodní lázni 🙂
DORT
Nyní si korpus podélně rozřízneme na dvě poloviny. Horní část rozdrobíme pomocí vidličky – v podstatě jako když děláte Krtkův dort, akorát tady je těsto “vlhčí”, tak ho příliš nemačkejte – z korpusu musejí zbýt jen drobky 🙂
Můžete to taky udělat jako já, kdy jsem korpus rozdrobila celý, a i spodní vrstvu pak tvořila drobková drť. Takový dortík se pak ale více rozpadá a tahle varianta se tak hodí spíše pro verzi drobkové dortíku “do skleničky nebo mističky”.
Spodní plát korpusu opatrně položíme na větší talíř a trochu ho pokapeme částí čokoládové polevy. Pak následuje vrstva šlehačky a višní (v kruzích směrem ke středu dortu střídáme pruh šlehačky a višní). Pokud máme trochu více šlehačky, nevadí, přidáme ji na višně a uhladíme do rovna. Šlehačkovou vrstrvu pak zakryjeme drtí z druhé poloviny korpusu, jemně ji zarovnáme vidličkou, ale tak, abychom nechali přiznané “drobky”. Navrch ještě zakapeme čokoládovou polevou a… no a už dáme jen chladit do lednice 🙂 Aspoň na několik hodin nebo přes noc, aby se dortík pěkně uležel.
UCHOVÁNÍ
Tento dortík patří do ledničky.
Pokud použijete sladilo místo cukru a višně vynecháte, popř. je nahradíte malinami, pak máte Keto.LowCarb friendly dezert 😉