Kdybych vám neřekla, že je to bramborák z cukety a batátů, tak to možná ani nepoznáte 🙂 A to jako úplně vážně. Tak nebuďte hned nedůvěřiví a zkuste tuhle tradiční záležitost trochu netradičně.

Náročnost a porce:
Porce: asi 15 bramboráčků. Nám tahle porce stačí na večeři pro dva.
Časová náročnost: příprava i smažení se vejde do hodinky, možná hodinky a čtvrt.
Instrukce: smažíme na rozpálené pánvi na sádle.
Ingredience:
TĚSTO:
• 400 g cukety (cca 2 menší cukety)
• 200-250 g batátů (cca 1 kus)
• 200 g mladé goudy vcelku
• 100-150 g slaniny nebo uzeného vepřového boku vcelku
• 2 vejce
• 1 polévková lžíce lněné mouky
• 1 polévková lžíce psyllia (vláknina)
• koření dle chuti: sůl, pepř, drcený kmín, tymián, sušená cibule a sušený česnek
DIP ze zakysané smetany:
• zakysaná smetana (1 vanička á 190 g)
• 3 stroužky česneku
• koření přiměřeně: sůl, pepř, kajenský pepř, červená paprika sladká
OSTATNÍ:
• sádlo na smažení (popř. rostlinný olej)
Postup:
PŘÍPRAVA
Očistíme si cukety, které nastrouháme na hrubém struhadle. Tuto nastrouhanou cuketu pořádně prosolíme (cca 1,5 lžičky soli) a necháme asi 20 minut okapat v cedníčku. Během této doby si ještě nastrouháme goudu – také nahrubo, batát na jemném struhadle, nakrájíme slaninu / bok na malé kostičky a připravíme si dip.
Tři stroužky česneku prolisujeme nebo nastrouháme na jemném struhadélku a přidáme do zakysané smetany. Osolíme, opepříme a přidáme asi půl lžičky červené papriky. Promícháme a necháme nachystané v ledničce.
TĚSTO
Cuketu si pořádně vymačkáme a vodu slejeme – tu nebudeme potřebovat. Jinak já už více těsto nesolím – nechávám jen to, co zůstalo na cuketě z prosolení. K cuketě přidáme nastrouhaný sýr, batát, slaninu, koření, lněnou mouku, psyllium a nakonec vejce. Promícháme, necháme 5-10 minut odstát a můžeme smažit.
SMAŽENÍ
Já jednotlivé bramboráčky dávkuju polévkovou lžící. V misce si pomocí lžíce vytvarujeme takový větší „knedlíček“, ten přendáme na pánev a trochu ho tou lžící „rozplácneme“ – asi tak, aby zůstal 1 cm vysoký. Na jedné straně ho necháme pořádně zatáhnout než ho obrátíme. Smažíme na rozpálené pánvi na sádle / oleji z obou stran do zlato-hněda.
Podáváme s česnekovým dipem ze zakysané smetany… mmm… 🙂