Když nemáte rádi skořici, tak tam dejte mák. A když nemáte mák, dejte tam kokos… nebo kakao 🙂 Tím jsem jen chtěla naznačit, že v tomhle jednom receptu jsou schované hned 4 variace snídaňových chrumek, které si můžete dát s třeba s jogurtem a nejen na snídani 🙂
Náročnost a porce:
Porce: snídaně pro dva.
Časová náročnost: rychlovka (15 minutek příprava a samotné pečení asi 20 minut).
Instrukce: pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 20 minut.
Ingredience:
ZÁKLADNÍ TĚSTO:
• 50 g mandlové mouky nebo jemně mletých mandlí
• 10 g kokosové mouky
• 25 g sladidla (např. Xylitol) – pokud cukrujete, tak cukr
• 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
• 1 lžíce rostlinného mléka
• špetka kypřícího prášku bez fosfátů (na špičku lžičky)
• několik kapek přírodního aroma (mandlové – pro kokosovou a makovou variaci, karamelové – pro skořicovou a kakaovou variaci)
• špetka soli
SKOŘICOVÉ:
• + 1 lžička skořice
MAKOVÉ:
• + 2 lžičky mletého máku
KOKOSOVÉ:
• + 2 lžíce strouhaného kokosu (kokos můžeme předem opražit v troubě na 150°C asi 5 minutek na pečícím papíře – jakmile začne růžovět, tak vytahujeme z trouby)
KAKAOVÉ:
• + 1 lžička kakaa
Postup:
ZÁKLADNÍ TĚSTO
Necháme si rozehřát troubu a rozpustit kokosový olej. Promícháme si všechny suché ingredience včetně přísady vybrané variace (kokos, skořice, kakao nebo mák) a do nich pak přidáme ty tekuté (aroma, mléko, olej). Vypracujeme těsto – nejprve propracujeme lžící a pak rukama uplácáme kuličku. Pokud byste měli pocit, že se vám těsto hodně drolí, přidejte ještě kapku oleje nebo mléka. Těsto by nemělo být ani příliš lepivé, ani příliš drolivé – prostě tak akorát, aby šlo rozválet do tenoučké placky 🙂
PŘÍPRAVA TĚSTA NA PEČENÍ
Těsto hned po vytvoření vložíme mezi dva pečící papíry – tak ho jednodušeji rozválíme. A válíme na tloušťku cca 2 mm. Placku si na spodním pečícím papíře přeneseme na plech a rovnoměrně ji propícháme vidličkou.
PEČENÍ
Pečeme asi 20 minut při 160 °C. Určitě průběžně kontrolujeme – těsto je tenké, a tak se může začít velmi rychle připalovat. Okraje vám vždycky chytnou trochu víc, ale rozhodně by vám neměly úplně zčernat 🙂
CHLADNUTÍ
Po vyjmutí z trouby necháme placku vychladnout – a poté ji rozlámeme nebo nakrájíme na jednotlivé chrumky.
UCHOVÁNÍ
Chrumky vždy připravuji den předem a přes noc je uchovávám je v plastové krabičce nebo ve sklenici s víčkem – pokaždé až po celkovém vychladnutí, aby se chrumky nezapařily. Pár dní takto jistě vydrží, ale otázka spíš zní, zda to vydržíte vy 🙂
Snídaňové chrumky si můžete dát na jogurt nebo tvaroh a doplnit třeba ještě sušeným ovocem. Chutnat budou ale i jen tak – jako zdravé sušenky 🙂