Jedněmi milovaná, druhými nenáviděná… my ji máme moc rádi 🙂 Dělám ji nejen ze sardinek, ale i z tuňáka nebo makrely a chutná nám pokaždé. No, a když je ještě čerstvý kopr, pak je to teprve top!

Náročnost a porce:
Porce: jedna miska pomazánky
Časová náročnost: 10 minut
Ingredience:
• 1 balení / 140 g lučiny
• 1 balení rybiček v oleji nebo ve vlastní šťávě (sardinky, tuňák, makrela…)
• 2 vejce
• 1 menší cibulka (žlutá nebo červená)
• 3 menší nakládané okurky
• šťáva z půlky citrónu
• 1 lžíce čerstvého nasekaného kopru (pokud nemáte čerstvý, dejte 1 lžičku sušeného kopru)
• 1 lžička polotučné hořčice
• 0,5 lžičky červené mleté papriky
• sůl a pepř podle chuti
Postup:
POMAZÁNKA
Rybičky si slejeme od přebytečného oleje / šťávy. V případě, že použijete rybičky ve vlastní šťávě, dejte do pomazánky trochu olivového oleje na chuť.
K rybičkám přidáme lučinu a společně utřeme vidličkou.
Následuje koření, kopr, citrónovou šťávu, hořčici a zamícháme.
Poté přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a kyselé okurčičky.
Nakonec dodáme ještě vajíčka uvařená natvrdo, která si pomocí kráječe na vajíčka rozdělíme nejprve na klasická kolečka a poté vajíčko opatrně vezmeme a vložíme zpět do kráječe, ale nyní kolmo k prvnímu rozkrojení – tak, aby nám po druhém překrojení vznikly nudličky. Popř. můžeme použít krájecí mřížku, která se používá při přípravě bramborového salátu 🙂 Vše naposledy promícháme a před konzumací doporučuji nechat aspoň hodinku odležet v lednici.