Tohle jídlo má čestné místo v našem jídelníčku po celý rok, i když na léto se hodí možná nejvíc – je totiž lehké, plné zeleniny a s grilovaným sýrem navrchu.
Náročnost a porce:
Porce: 2 porce
Časová náročnost: 40 minut
Ingredience:
• 250 g sýr halloumi
• 100 g quinoa
• zelenina vhodná na grilování, např.:
• 1 menší cibule na čtvrtky
• pórek na kolečka
• 1/2 střední cukety na kostičky
• 1 střední mrkev na julienne
• hrst lusků cukrové hrášku jen překrojte na půlku
• 1 paprika žlutá nebo červená na větší kostičky
• kuličky z několika lusků klasického hrášku
• 1 pak choi na větší nudličky
• česnek na plátky (já tady raději dávám sušený)
• 4 cherry rajčátka jen překrojte na půlku
• 2 lžíce olivového oleje nebo 1 lžíce ghí
• 1 lžíce / hrst nesolených loupaných arašídů
• 1 lžíce sójové omáčky
• 1 lžička worcestrové omáčky
• 1 lžička sezamových semínek
• sůl, pepř, tymián, rozmarýn, sušený česnek, dlouhý pepř, chilli
• čerstvý koriandr na dokončení (Na fotce bohužel chybí, ale je to s ním ještě lepší!)
Postup:
HALLOUMI
Sýr si pokrájíme na menší kostky a vyskládáme do pekáče vyloženého pečícím papírem. Dáme péct do trouby – já začínám vždy na 160 stupních a poté postupně přidávám až na 200 stupňů podle toho, jak se sýr opéká a jak se mi dělá zelenina na pánvi. Výsledný sýr by měl mít zlatohnědou barvu.
QUINOA
Quinou si namočíme aspoň 10 minut předem do studené vody a než ji dáme vařit, propláchneme ji v cedníku ještě vařící vodou. Dále vaříme podle pokynů na balení (nejčastěji na 1 díl quinoy dávám 3 díly vody, tj. 100 g quinoy vařím na mírném stupni ve 300 ml osolené vody cca 15 minut – dokud se všechna voda nevypaří).
ZELENINA
Směs zeleniny si připravíme do misky a promícháme s olivovým olejem. Přidáme arašídy a dáme do rozehřáté pánve (střední nebo střední vyšší stupeň). Nezapomínáme občas promíchat, aby se nám nic nepřipálilo. Postupně přidáme sójovou a worcestrovou omáčku a koření. Než se nám zeleninka ogriluje, což bude trvat si 10-15 minutek, tak se nám stihne krásně dovařit quinoa.
QUINOA SE ZELENINOU A HALLOUMI
Do pánve s ugrilovanou zeleninou přidáme ještě sezamová semínka, promícháme a nakonec přidáme i uvařenou quinou. Hotovou měs rozdělíme do misek, navrch dáme grilovaný sýr halloumi a můžeme podávat.
Dozdobit můžeme čerstvým koriandrem.