V poslední době jsem si opravdu hodně oblíbila ovesné sušenky ve všech možných příchutích. V těchto vládne moje milovaná čokoláda, kterou skvěle doplňuje výrazná chuť malin. Na tuhle svačinu se budete těšit 🙂

Náročnost a porce:
Porce: cca 8 ks (podle velikosti sušenek, pokud ale chcete větší várku sušenek, stačí ingredience v receptu jednoduše znásobit)
Časová náročnost: 10 minut příprava + pečení
Instrukce: pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 15 minut
Ingredience:
• 70 g rozpuštěného másla
• 50 g rýžové mouky
• 50 g jemných ovesných vloček (já používám minutové vločky od Aktinu)
• 50 g lískových ořechů
• 35 g čekankového sirupu (popř. medu nebo jiného sirupu)
• 20 g kakaa
• 20 g čokoládových peciček nebo nasekané hořké čokolády
• 15 g lyofolizovaných malin
• 1,5 lžíce (cca 60 g) ořechového másla (já dala mandlové)
• 0,5 lžičky kypřícího prášku bez fostátů
• špetka soli
ZDOBENÍ:
• čokoláda a lyo maliny nebo nasekané ořechy
Postup:
TĚSTO
Lyofilizované maliny rozdrtíme na drobné kousky a lískové ořechy si v sekáčku namixujeme na drobno, tzn. téměř na moučku, ale sem tam hrubší kousky nevadí.
Všechny suché ingredience smícháme v menší misce. Posléze přidáme rozpuštěné, ale vychladlé máslo, ve kterém jsme si rozmíchali čekankový sirup a ořechové máslo. Směs propracujeme lžící.
Připravíme si plech vyložený pečícím papírem.
Ze směsi vytvarujeme v dlaních kuličky, které na plechu trochu rozplácnete a doformujeme prsty. Sušenky by měly být cca 1 cm vysoké.
PEČENÍ
Plech se sušenkami dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 15 minutek do křupava. Po upečení vytáhneme a necháme zcela vychladnout než je budeme sundávat z pečícího papíru, aby se nám sušenky nerozpadly.
ZDOBENÍ
Vychladlé sušenky zdobíme čokoládou (hořkou nebo bílou), kterou jsme si rozehřáli v horké vodní lázni a posypeme drtí z lyofilizovaných malin.