Vyzkoušejte další z řady bezlepkových sušenek – tentokrát vás dostane chuť pistácií, bílé čokolády a kardamomu.
Náročnost a porce:
Porce: cca 8-10 ks (podle velikosti sušenek, pokud ale chcete větší várku sušenek, stačí ingredience v receptu jednoduše znásobit)
Časová náročnost: 10 minut příprava + pečení
Instrukce: pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 13-15 minut
Ingredience:
• 60 g rozpuštěného másla
• 50 g rýžové mouky
• 50 g jemných ovesných vloček (já používám minutové vločky od Aktinu)
• 50 g nesolených pistácií
• 30 g čekankového sirupu (popř. medu nebo jiného sirupu)
• 30 g pecek bílé čokolády nebo nahrubo nasekané bílé tabulkové čokolády
• 1 lžíce (cca 40 g) ořechového másla (já dala mandlové)
• 0,5 lžičky kypřícího prášku bez fostátů
• špetka kardamomu (na špičku lžičky)
• špetka soli
ZDOBENÍ:
• nahrubo posekané pistácie
Postup:
TĚSTO
Pistácie rozmixujeme v sekáčku na ořechy (stačí krátce, aby nám tam zůstaly nějaké větší kousky).
Všechny suché ingredience smícháme v menší misce. Posléze přidáme rozpuštěné, ale vychladlé máslo (jinak se nám rozpustí čokoládové pecky během míchání směsi a to nechceme), které jsme si smíchali s čekankovým sirupem a lžící ořechového másla, a směs propracujeme lžící.
Připravíme si plech vyložený pečícím papírem.
Ze směsi vytvarujeme v dlaních kuličky, které na plechu trochu rozplácnete a doformujeme prsty. Sušenky by měly být cca 1 cm vysoké.
Hotové sušenky ještě posypeme nahrubo mletými pistáciemi, které do sušenky lehce vmáčkneme.
PEČENÍ
Plech se sušenkami dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 15 minutek do křupava. Po upečení vytáhneme a necháme zcela vychladnout než je budeme sundávat z pečícího papíru.