Jablíčka, kakao a bílá čokoláda… Proměňte je ve vynikající bezlepkovou bábovku!
Náročnost:
Časová náročnost: 15 minutek příprava + pečení v předehřáté troubě na 170 °C 40-45 minut.
Ingredience:
• 300 g najemno nastrouhaných jablek
• 100 g ovesné bezlepkové mouky
• 60 g cizrnové bezlepkové mouky
• 40 g kakaa
• 50 g třtinového cukru
• 100 g rozpuštěného másla nebo 100 ml oleje (používám olivový)
• 4 vejce M
• 30g čokoládových pecek nebo nahrubo nasekané bílé čokolády (popř. kombinace bílé a hořké)
• 1 kypřící prášek do pečiva (12 g)
• 1 vanilkový cukr
• na špičku lžičky mletý kardamom
• špetka soli
Postup:
TĚSTO
Jako první si připravíme bábovkovou formu. Tu vymažeme máslem a vysypeme ovesnou moukou. Takto připravenou formu uložíme do lednice a vrhneme se na těsto.
Připravíme si 2 misky, ve kterých promícháme následující ingredience:
Miska 1: prosátá ovesná a cizrnová mouka, kakao (i to prosejeme přes sítko – zbavíme se tak hrudek), kypřící prášek, kardamom – zamícháme lžící.
Miska 2 (větší): cukr + vanilkový cukr, celá vejce, špetka soli a najemno nastrouhaná jablka (pokud jablíčka pustí moc vody, tak ji slejeme pryč, ale jinak je nevymačkáváme) a vychladlé rozpuštěné máslo nebo olej – promícháme ručním šlehačem.
Nyní obsah té misky 1 přisypeme do mokré směsi a společně promícháme ručním šlehačem. Nakonec do těsta přimícháme čokoládové pecky nebo nahrubo nasekanou hořkou čokoládu.
Takto připravené těsto už jen nalejeme do bábovkové formy a dáme péct.
PEČENÍ
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu 40-45 minut. Na konci zkontrolujeme špejlí a pokud se na ni těsto nelepí, máme hotovo. Pokud by se vám ale zdálo, že bábovka ještě chvilku potřebuje, prodlužte dobu pečení o dalších 5 minut a znovu zkontrolujte špejlí. Popř. ji nechtě těch 5 minut už jen dojít ve vypnuté troubě.
Upečenou bábovku vytáhneme z trouby a necháme pár minutek odstát, pak ji vyklopíme na podnos nebo talíř a necháme zcela vychladnout. Poté zdobíme bílou čokoládou, kterou jsme si rozpustili v horké vodní lázni.
Nebo můžete bábovku doplnit šlehačkou nebo mascarpone, které vyšleháte s cukrem (medem, čekankovým sirupem) a kapkou pomerančové šťávy.