Zase bábovka. Nějak mě tahle forma v poslední době baví. A tak jsem v ní upekla i banana bread. Jeden recept na něj už tady na stránkách sice mám, ale tahle verze je bezpleková. Navíc je to fakt rychlá záležitost – jen všechno smíchat a trouba se pak už postará o zbytek 🙂
Náročnost a porce:
Časová náročnost: 10 minut příprava + 45 minut pečení
Instrukce: pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 45 minut (ke konci zkontrolujeme špejlí a v případě potřeby přidáme dalších 5 minut, klidně jen dojít už ve vypnuté zavřené troubě – ovšem u banánového těsta je výsledný korpus přirozeně trochu vlhčí právě díky použitým banánům).
Ingredience:
TĚSTO:
• 250 g směsi bezlepkových muk (150 g ovesná a 100 g cizrnová)
• 3-4 zralé banány (300-400 g)
• 100 g rozpuštěného másla
• 60 g třtinového cukru (dávám dle zralosti banánů – čím jsou zralejší, tím méně cukru přidávám)
• 50 ml mléka (dávám rostlinné – sojové)
• 3 vejce
• 1 kypřící prášek do pečiva
• 1 vanilkový cukr
• 0,5 lžičky skořice
• špetka soli
Postup:
TĚSTO
Ingredience si připravíme na kuchyňskou linku aspoň hodinku před pečením a poté postupujeme následovně:
Necháme si rozpustit máslo, ale tak, aby nám stačilo i trochu vychladnout, nechceme ho horké.
Do větší mísy si připravíme vejce, rozpuštěné (ale vychladlé) máslo, mléko a rozmačkané banány se špetkou soli – promícháme.
K tomu přidáme cukr třtinový, vanilkový i skořici a znovu promícháme.
Do menší misky si odvážíme mouky a ty pak prosyjeme i s kypřícím prášem k ostatním ingrediencím ve velké míse, zamícháme a těsto je připravené. Ano, takhle jednoduché to je 🙂
PEČENÍ
Těsto už jen přelijeme do bábovkové formy, kterou jsme si vymazali máslem a vysypali ovesnou moukou (nejlépe mi funguje, pokud vymazanou formu poprášíte moukou přes sítko) a dáme péct na 45 minut do předehřáté trouby (180 °C).
Po upečení vytáhneme bábovku z trouby, necháme chvíli odstát ve formě a poté ji vyklopíme na větší talíř nebo podnos, kde ji necháme zcela vychladnout.
Bábovku můžete ozdobit rozpuštěnou hořkou čokoládou a posypat ořechy.