Jedním z mnoha bohatství, které nám příroda na jaře poskytuje, jsou třeba mladé smrkové výhony. Jsou to ty nejsvětlejší konce větviček, které ještě nestačily zhrubnout natolik, abychom si o ně popíchali prsty 🙂 A když si jich pár nasbíráte, můžete si připravit např. hodně oblíbený domácí sirup, marmeládu, naložené výhonky anebo právě sůl…
Věřím, že to není potřeba zmiňovat, ale z každého stromku si odtrněte vždy jen pár výhonků, ať na nich také něco zbyde. A snažte si nasbírat jen tolik, kolik pak zvládnete skutečně zpracovat 😉
Ingredience:
• 100 g mladých smrkových výhonků
• 200 g soli
Poměr soli a smrčků mícháme vždy 2:1, tzn. že na 200 g soli dáme 100 g smrkových výhonků.
Postup:
SŮL A SMRČEK
Mladé smrkové výhonky si opláchneme ve studené vodě, necháme je důkladně okapat a poté ještě zcela oschnout na papírové utěrce. Pak je i se solí vložíme do mixéru a krátce rozmixujeme.
Směs rovnoměrně rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem.
SUŠENÍ
Plech dáme do trouby vyhřáté na 70 °C a necháme cca 1,5 až 2 hodiny sušit (já jsem v poslední půl hodině mírně otevřela dvířka trouby, aby se pára odvětrávala). V průběhu sušení sůl několikrát promícháme.
Vysušenou sůl po vychladnutí přesypeme např. do sklenice s víčkem a uložíme na tmavé suché místo (jako kteroukoliv jinou sůl :))
Smrčkovou solí si můžeme posolit nejen maso, ale výborná je i do nejrůznějších pomazánek nebo třeba jen na vajíčko natvrdo. Popř. si můžete dopřát relaxační lesní koupel, když 2-3 lžíce této soli přidáte do napuštěné vany 🙂