Tenhle recept se hodí vždy, když potřebujete zpracovat zbytky zeleniny. Takže druhy zeleniny, které uvádím v ingrediencích, berte jen jako inspiraci a kombinujte podle toho, co máte rádi, nebo co máte zrovna v lednici 🙂
Náročnost a porce:
Porce: 2 porce.
Časová náročnost: 45 minutek.
Ingredience:
• 1 větší lilek (nebo dva menší)
• 50 g kuskusu
• 50-100 g sýru halloumi
• zelenina (stačí vždy jen kousek od každého druhu) – vnitřek lilku (který vykrojíme při přípravě lilků), cuketa, rajčata (čerstvá cherry nebo sušená v oleji), hrášek (cukrový nebo kuličky), paprika (červená, žlutá nebo zelená), cibule, česnek, pórek, pak choi,…
• 10 g slunečnicových semínek nebo arašídů
• 1 lžíce ghí
• olivový olej (na potření lilků)
• koření – sůl, pepř a bylinky dle chuti (tymián, rozmarýn, oregáno, bazalka,…)
Postup:
LILEK
Lilek zbavíme stopky a podélně rozřízneme na půl. Ze středu opatrně vykrojíme dužinu tak, aby nám zůstala stěna lilku přibližně o tloušťce 1 cm. Takto připravené “lodičky” lilku potřeme olivovým olejem, posolíme, opepříme a vložíme do pekáčku, který jsme před tím také trochu vytřeli olejem. Pečeme v troubě rozehřáté asi na 210 °C 15-20 minut.
ZELENINA
Zeleninu si očistíme a nakrájíme na kousky. Orestujeme ji společně se slunečnicovými semínky (nebo arašídy) v pánvi na rozehřátém ghí. Dochutíme solí, pepřem a oblíbenými bylinkami.
KUSKUS
Kuskus připravíme dle návodu na obalu a smícháme s orestovanou zeleninou.
ZAPÉKÁNÍ
Směs kuskusu a zeleniny vložíme do předpečených lilečků, poklademe kousky halloumi (nebo klidně posypeme nějakým strouhaným sýrem, skvěle se hodí např. grana padano), zakápneme ještě trochou olivového oleje a vrátíme do trouby na dalších 15-20 minut při teplotě 190 °C.
A když se vám všechna ta směs zeleniny a kuskusu do lilků nevejde, nevadí, můžete ji po vychladnutí odložit do lednice a pochutnat si na ní později 🙂