Tahle semínková pizza je jako děláná pro rychlý zdravý oběd nebo odpolední svačinu. Korpus pizzy tvoří z velké části mandle a lněné semínko, které doplňuje konopné semínko, psyllium, kokosová mouka a taky parmazán. Zdobit můžete vším, co máte rádi na své obvyklé pizze.
Náročnost a porce:
Porce: 1 pizza (průměr 25 cm).
Časová náročnost: 20 minutek příprava a zdobení + pečení (celkem cca 25 minut).
Instrukce: pečeme v předehřáté troubě na 200 °C 10-15 minut (pizza korpus) + 10-12 minut (ozdobená pizza).
Ingredience:
PIZZA KORPUS:
• 125 ml vlažné vody
• 50 g mandlové mouky nebo blanšírovaných mandlí/mandlových plátků, které si nameleme
• 50 g lněného semínka (může být klasické i nadrcené)
• 15 g kokosové mouky
• 15 g konopného semínka (loupaného)
• 10 g psyllia
• 10 g strouhaného parmazánu
• 1 lžička olivového oleje
• 1 lžička směsi bylinek (např. tymián + oregano + bazalka)
• 0,5 lžičky guarové gumy (lze vynechat)
• 0,5 lžičky soli
NÁPLŇ NA PIZZU:
• 3 lžíce rajčatového pyré
• 1 lžíce extra virgin olivového oleje
• směs bylinek (oregano, bazalka, tymián)
• špetka soli
• šunka, mozzarella, rajčata, cibule, žampiony, olivy… (dle chuti)
Postup:
SEMÍNKA
Mandle s lněným semínkem, psylliem a konopným semínkem rozemeleme na moučku. K ní přidáme kokosovou mouku parmazán, sůl a bylinky. Nakonec také guarovou gumu. Směs promícháme a přidáme olej a vlažno vodu. Zamícháme a vytvořený bochánek uložíme cca na 15 minut do lednice.
PIZZA KORPUS
Troubu si dáme rozehřát na 200 °C. Mezitím si mezi dvěma pečícími papíry rozválíme bochánek těsta plát o tloušťce asi 3 mm. Horní papír sejmeme. Okraj pizzy vytvoříme tak, že placku po okraji prsty přehneme nahoru a přimáčkneme k těstu. Těsto i se spodním pečícím papírem přendáme na plech. Placku na několik místech propíchneme vidličkou a dáme péct na 10-15 minut.
ZDOBENÍ
Na zdobení si připravíme šunku, mozzarellu, rajčata, cibuli, žampiony, olivy,… vše co máte na pizze rádi. Pizzu budeme potírat směsí z rajčatového pyré – tři lžíce rajčatového pyré smícháme se lžící olivého oleje, solí a směsí bylinek (oregáno, bazalka, tymián,…).
PEČENÍ
Předpečený pizza korpus si vytáhneme z trouby, natřeme směsí z rajčatového pyré, poklademe šunkou, sýrem a ostatními ingrediencemi a dáme znovu péct do trouby na 200 °C po dobu cca 10-12 minut.
Upečenou pizzu můžeme dozdobit čerstvou bazalkou nebo rukolou a zakápnout olivovým olejem.