Není to můj první a nejspíš ani poslední recept na čokoládové brownies 😉 Díky dýni a jemně mletým kešu oříškům zůstává struktura toho bezlepkového brownies krásně šťavnatá.
[su_spacer]
Náročnost a porce:
Porce: 4-6 kousků (menší forma o rozměrech 16×18 cm).
Časová náročnost: 15 minutek + pečení.
Instrukce: pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 25-30 minut.
Ingredience:
• 250-300 g dýňového pyré (z hokaido nebo máslové dýně)
• 60 g namletých kešu oříšků
• 45 g 85% čokolády
• 25 g čekankového sirupu (nebo jiného sladila)
• 15 g kakaa
• 1 vejce „L“
• 2 lžičky sušené pomerančové kůry (nejlépe nahrubo mleté nebo krájené, která má velké kousky)
• 1 lžička ghee
• 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
• špetka soli
Postup:
DÝNĚ
Dýni si očistíme a nakrájíme na menší kousky (já jsem do receptu použila hokaido). Kostičky dýně si dáme do menšího rendlíku, zalejeme vodou a uvaříme do měkka. Poté dýni scedíme a necháme pořádně okapat a vychladnout. Nakonec ji v mističce rozmačkáme vidličkou.
BROWNIE
Ve vodní lázni si necháme rozpustit čokoládu, ke které přidáme lžičku ghí.
V první misce si smícháme vychladlé dýňové pyré, vejce a čekankový sirup. Nakonec přidáme také rozpuštěnou čokoládu, akorát dejte pozor, ať není z lázně příliš horká.
Ve druhé menší misce si smícháme jemně namleté kešu oříšky, kakao, pomerančovou kůru, sůl a kypřící prášek. Tuto směs nasypeme do misky k mokré směsi a promícháme.
PEČENÍ
Formu si vyložíme pečícím papírem a do ní dáme připravenou směs, kterou pěkně uhladíme. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C asi 25 minutek. Poté vytáhneme a necháme vychladnout.
Vychladlé brownie můžeme hned ochutnat, ale lepší je přes noc uležené v lednici 🙂 Pokud by vám brownie přišlo málo sladké, můžete ho ještě při servírování polít trochou čekankového sirupu (popř. medem, agávovým sirupem, atd. pokud neřešíte obsah cukru) a ozdobit plátkem pomeranče.