Křupavé pikantní ořísky jsou asi naším nejoblíbenějším snackem k večernímu sledování filmu nebo seriálu. A domácí verze pečených ořechů je jednodušší, než si možná myslíte 🙂 Navíc můžete různě experimentovat s kořením a pokaždé si tak vytvořit originální příchutě.

Náročnost a porce:
Porce: 200 g pečených pikantních oříšků.
Časová náročnost: 30 minut.
Instrukce: pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10+5 minut.
Ingredience:
• 200 g ořechů (směs kešu, mandlí, pistácií, para ořechů,…)
• 3 lžíce čekankového sirupu (můžete nahradit medem)
• špetka chilli (podle síly chilli 🙂 a podle vaší chuti)
• uzená mletá paprika (na špičku lžičky nebo podle vaší chuti)
• 2 lžičky kokosového cukru
• 0,5 lžičky himalájské soli
• 0,5 lžičky sušené pomerančové nebo citrónové kůry
• špetka skořice
Postup:
OŘECHY
V menší mističce si smícháme čekankový sirup, chilli a uzenou papriku. Touto směsí polejeme oříšky a promícháme, aby se všechny obalily. Takto připravené ořechy dáme na plech vyložený pečícím papírem, a to pěkně rovnoměrně v jedné vrstvě, aby se nám všechny krásně opekly. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C.
Smícháme si zbylé koření – kokosový cukr, sůl, pomerančová kůra a špetka skořice.
Po deseti minutách pečení plech vytáhneme z trouby. Oříšky by už měly pomalu chytat zlatohnědou barvu. Zasypeme je směsí cukru, soli a koření, trochu promícháme a vrátíme do trouby na 5 minut. Cukr nám krásně zkaramelizuje. Plech vytáhneme a necháme zcela vychladnout. Pak oříšky půjdou krásně rozdělit na jednotlivé kousky a pak už si můžete křupnout 🙂
Pokud vám oříšky náhodou zbydou, uchovejte je v uzavřené skleničce na suchém a tmavém místě, ale ne déle, než týden.
