Chcete recept na ty nejjednodušší koláčky na světě? Tadááá… tak tady je 🙂 Potřebovat budete jen pár ingrediencí, tvarohové těsto je rychle hotové, koláčky rychle upečené… a to, že jsou dobrý, to teda jsou 🙂

Náročnost a porce:
Porce: 15-18 koláčků o průměru asi 6 cm
Časová náročnost: 20 minutek + pečení.
Instrukce: pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15-20 minut.
Ingredience:
TĚSTO:
• 200 g polohrubé mouky
• 200 g másla
• 200 g tvarohu (kostka, ne vanička)
• špetka mleté vanilky
• špetka soli
NÁPLŇ:
• meruňková zavařenina (nebo třešňová, jahodová,…)
• 2 žloutky nebo 1 celé vejce na potření koláčků
Postup:
TĚSTO
Základem je klasické tvarohové těsto ze tří surovin ve stejném poměru: mouka, tvaroh a máslo. Do mouky přidáme špetku soli a vanilku. Máslo si rozkrájíme na menší kostičky, aby se nám lépe zapracovávalo, necháme pár minutek povolit v pokojové teplotě (ale ne změknout!) a nejlépe elektrickým hnětačem propracujeme společně s moukou a tvarohem v kompaktní těsto. Možná se vám bude trochu lepit, ale ničeho se nebojte a dejte ho aspoň na čtvrt hodinky do lednice odpočinout.
Pokud by se vám těsto i po vyndání z lendnice nějak moc lepilo, přidejte trochu mouky, krátce propracujte (na pomoučeném vále) a můžeme jít na koláčky.
KOLÁČKY
Z těsta vytvoříme větší váleček, z něj nakrájíme asi 1 cm plátky a z nich mezi dlaněmi vyválíme malé kuličky. Kuličky pak ještě trochu pomoučíme a uděláme do nich důlek (třeba dnem „panákové“ sklenky) – takto připravené korpusy koláčků vyskládáme na plech s pečícím papírem a dno koláčků propíchneme vidličkou. Pak už koláčky jen naplníme ovocnou zavařeninou. Okraje koláčků potřeme žloutkem a dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C asi na 15-20 minut. Zlatavý okraj koláčků nám napoví, že už máme hotovo 🙂
Necháme vychladnout a můžeme ochutnávat.
Koláčky můžete samozřejmě naplnit třeba i tvarohem, povidly anebo mákem 🙂