O bryndze se mluví jako o slovenském zázraku a její konzumace nám prý přináší jen samá pozitiva. A možná vás doteď ani nenapadlo, že tenhle skvělý slovenský sýr nemusí být jen na haluškách 🙂 Díky své výrazné chuti se možná nebude zamlouvat všem, ale šanci by podle mě dostat rozhodně měl 🙂

Náročnost a porce:
Porce: asi 240 g pomazánky.
Časová náročnost: pár minutek a je hotovo.
Ingredience:
POMAZÁNKA:
• 200 g plnotučné bryndzy (může být i termizovaná, která ale bohužel právě tepelnou úpravou přišla o ty prospěšné mikroorganismy – díky tomu je ale zase prý bezpečnější pro děti a těhotné ženy)
• 1-2 polévkové lžíce zakysané smetany (tady záleží, jak krémovitou bryndzu seženete – výsledná konzistence prostě musí být příjemně pomazánková 🙂
• 1 menší cibule (nebo podle chuti)
• koření dle chuti: pepř, sladká paprika, kurkuma – té stačí na špičku lžičky
• sůl nemusíme vůbec přidávat – bryndza je sama o sobě dost slaná
OSTATNÍ:
• 100 g slaniny nebo třeba uzeného vepřového boku
• a nějaké čerstvé křupavé pečivko 🙂
Postup:
POMAZÁNKA
Bryndzu rozmačkáme vidličkou, přidáme k ní zakysanou smetanu a pořádně promícháme. Přidáme koření a nakonec i na drobno nakrájenou cibuli. Opět promícháme a pokud je třeba, tak ještě dochutíme kořením a máme hotovo. Vlastně skoro hotovo – ještě připravíme slaninu…
SLANINA
Slaninku si nakrájíme na kostičky a necháme na pánvičce vypražit do křupava – to zabere cca 10-15 minutek. Stupeň křupavosti slaniny nechávám na každém z vás. A pokud nemáte slaninu v celku, ale na plátky, pak i ty můžete nechat vypražit a pomazánku s ní ozdobit 🙂
UCHOVÁNÍ
Skladujeme jednoduše v lednici. U nás vydrží max. do druhého dne 🙂
Při servírování můžeme ještě přidat zeleninu – rajčátka, řekvičky, okurku, papriku,… 🙂
