Focacciu – italský chléb, si doma děláme jako rychlou večeři, nejčastěji ve spojení se zeleninovým salátem. Musíte sice počítat hodinku na kynutí, ale jinak to není časově ani na přípravu náročné jídlo 🙂
Náročnost a porce:
Porce: jedna focaccia, 8 kousků. Pro dva idelání porce. Pokud si ale budete chtít focacciu ochutit každý po svým, můžete uděla i dvě menší 🙂
Časová náročnost: celkem max hodinka a půl – asi 10 minut příprava těsta, hodinka kynutí a 10-15 minut pečení.
Instrukce: pečeme na nízkém plechu v troubě rozpálené na 250 °C cca 10-15 minut. Stále kontrolujeme, protože je to fakt rychlovka a jakmile focaccia chytne bronz, máme hotovo.
Ingredience:
TĚSTO:
• 110 g špaldové hladké celozrnné mouky
• 150 g špaldové hladké mouky
• + velká hrst hladké mouky na propracování těsta po kynutí
• 200 ml vlažné vody
• 15 g čerstvého droždí (cca 1/3 kostky droždí, která má obvykle 42 g)
• 1 lžíce olivového oleje
NA FOCACCIU:
• bazalkové pesto (asi 2 lžíce nebo dle chuti)
• sušená rajčata v oleji
• hrubá sůl (asi 1 lžička nebo dle chuti)
• strouhaný sýr (já dávám Gran Moravia)
Postup:
MOUKA
Jako první si odvážíme mouku. Ráda kombinuji klasickou bílou špaldu s celozrnnou, ale focacciu jsem dělala celou i čistě jen z bílé špaldy nebo pouze z celozrnné mouky a vždycky vyšla stravitelná varianta 🙂 Určitě ale počítejte s pořádnou hrstí mouky navíc pro zpracování těsta po vykynutí, protože těsto je jako živé 🙂 – hodně vláčné a hodně lepivé.
TĚSTO
Po navážení mouky si připravíme misku střední velikosti, do které rozdrobíme droždí. Zalijeme vlažnou vodou a rozmícháme vidličkou, dokud se droždí nerozpustí. Přidáme lžíci olivového oleleje a poté postupně přidáváme mouku. Já to dělám tak, že mouku přidávám po menších částech přes sítko a vmíchávám vidličkou. Po přidání celého množství mouky nám vznikne takový rozvláčný bochánek. Misku přikryjeme papírovou utěrkou, přes kterou já dávám ještě klasickou látkovou utěrku. Pro rychlejší kynutí si můžeme uvařit trochu vody, kterou nalejeme do menší misky, a na tu pak postavíme zakrytou mísu s těstem. Tak dopřejeme těstu příjemné podmínky na kynutí, které bude trvat asi hodinku. Během této doby si pokrájíme sušená rajčata na menší kousky a nastrouháme sýr, popř. uděláme zeleninový salát jako přílohu.
FOCACCIA
Připravíme si větší vál/prkýnko nebo silikonovou podložku a tu si pořádně pomoučíme hladkou moukou (tou samou, ze které focacciu právě děláte). Na pomoc si vezmeme lžíci, stěrku, vařečku… prostě cokoliv, čím těstu pomůžeme z misky na vál. Snažte se, abyste všude pod těstem měli mouku. Stejně tak i ze shora těsto pomoučíme a ještě trochu propracujeme – okraje několikrát přehneme do středu těsta. Vznikne mám menší placička, ale nebojte – focaccia bude ve výsledku větší. Těsto vezmeme do pomoučených dlaní a opatrně ho položíme na plech/pečící papír. Placičku pokapeme olivovým olejem a rovnoměrně také posypeme hrubou solí. A teďka přijde ta nejzábavnější část. Prsty budeme těsto jakoby rozťukávat prsty a tím i postupně roztahovat do stran do požadované velikosti (Focaccia nemá být příliš vysoká, ale pokud z toho uděláte ultra tenkou placku, tak to také nebude ono. Já nechávám výšku max. 1 cm, ale spíše o něco méně). Tímto “masírováním” zároveň do těsta zapracováváme olej se solí. Jakmile máme takto focacciu připravenou, potřeme povrch pestem (nejlépe vám to půjde silikonovou mašlovačkou), posypeme sýrem a přidáme i sušená rajčata.
PEČENÍ
Když máme focacciu připravenou, necháme ještě 5 minutek odpočinout a dáváme péct. Pečeme v troubě předehřáté na 250 °C asi 10-15 minut. Je to celkem rychlovka, tak raději průběžně kontrolujte. Já to nechávám do té doby, než je povrch focaccie krásně zlatavý a okraje rajčat se začínají maličko připékat. Hned po vytažení můžeme znovu ještě maličko posypat sýrem – necháme zase 5 minutek odpočinout, rozkrájíme no a konečně podáváme 🙂
Focacciu máme rádi čerstvou přímo z trouby, ale dobrá bude i po vychladnutí jako deli k vínu 🙂
-
-
Focaccia připravená na pečení.
-
-
Focaccia po upečení.