Mini lívanečky s minimem námahy 🙂 Lívanečků se vůbec nebojte, není to žádná atomová věda. Stačí pár ingrediencí (konec konců si často vystačíte i s tím “co dům dal”) a trochu té trpělivosti u pánvičky a tadááá…
Náročnost a porce:
Porce: asi 15 mini lívanečků, takže jedna taková snídaně pro dva.
Časová náročnost: asi 30 minutek i se smažením.
Ingredience:
• 1 zralejší banán
• 2 lžíce mandlové mouky
• 1-2 lžíce mouky z červené čočky (popř. kokosové, nebo i obyčejné hladké pšeničné)
• 1 vejce
• 0,5 lžičky kypřícího prášku (bez fosfátů)
• 0,5 lžičky mleté skořice
• špetka soli
• 1 lžíce nasekaných oříšků (vlašské, lískové) nebo ovesných vloček (nebo klidně obojí :))
OSTATNÍ:
• kokosový nebo jiný olej, na kterém lívanečky vysmažíme
• na zdobení oříšky, džem, jogurt, ovoce, čekankový nebo agávový sirup,…
Postup:
TĚSTO
Banán rozmačkáme, přidáme vajíčko, mouku, kypřící prášek, skořici, sůl, nasekané oříšky/vločky a promícháme. Pokud by bylo těsto příliš řídké, přidáme o maličko více mouky. Pokud by se vám naopak zdálo moc hutné, přidáme kapku mléka nebo třeba lžíci jogurtu.
SMAŽENÍ
Pánev si rozpálíme a před každou várkou lívanečků na ni dáme asi lžíci oleje. Aby byly lívanečky opravdu mini, dávkujeme těsto malou lžičkou – je to sice pracnější, ve smyslu zdlouhavější, ale za to se s lívanečky lépe manipuluje při obracení. Lívanečky smažíme z každé strany asi 2 minutky do zlatohněda. Při obracení si můžeme pomoct vidličkou, kterou lívanečky jemně podebereme a lehce obrátíme.
SERVÍROVÁNÍ
Lívanečky si můžeme dát s jogurtem, džemem, ovocem, oříšky, medem, agávovým nebo čekankovým sirupem…
Do lívanečků můžeme použít i mletý kokos, kakao, jogurt… konzistence těsta prostě musí být vždy hutnější než na palačinky a čím menší lívanečky budete dělat, tím lépe se vám budou obracet. Protože je základem těsta banán, tak už do něj další cukr / sladidlo já osobně nepřidávám.