Škvarkovníky neboli škvarkové pagáče. Tohle je hodně oblíbený recept mého manžela. Když se ho ptám, co by si dal, že bych něco upekla, tak já myslím něco ve smyslu “nedělní bábovky” a on vyhrkne, že škvarkáče 🙂 Takže je to asi spíš takový víc chlapský recept, ale i já jsem si časem tohle škvarkové pečivo oblíbila.
Náročnost a porce:
Porce: cca 15 škvarkáčků.
Časová náročnost: počítejte asi 2 hodinky celkem (příprava + kynutí + pečení).
Instrukce: pečeme v troubě rozpálené na 180°C 20-25 minut do zlatova 🙂
Ingredience:
• 400 g hladké pšeničné mouky (popř. hladké špaldové celozrnné mouky nebo klidně půl na půl)
• + 2 lžíce hladké pšeničné mouky na kvásek
• 200 g škvarků
• 220 ml vlažného mléka
• 100 g sádla
• 30 g droždí (čerstvého, tj. v kostce)
• 1 lžíce cukru
• 2 žloutky
• 2 mírně vrchovaté lžičky soli
• 0,5 lžičky hrubě namletého pepře
• 1 lžička drceného kmínu
• špetka muškátového oříšku
OSTATNÍ:
• 1 vejce na potření škvarkáčů před pečením
• hrubou sůl a celý kmín na posypání (před pečením)
• rozpuštěné máslo na potření hotových škvarkáčků
• pečící papír
Postup:
PŘÍPRAVA
Jako první si připravíme škvarky. Ty pokrájíme na menší kousky. Nemusí to být úplně na drobno, jen ať jsou kousky škvarků v těstě vidět i cítit při zakousnutí 🙂 Také si necháme rozpusit sádlo, které odstavíme mimo, aby nebylo příliš teplé. Také mléko si trochu zahřejeme, pro kynutí je lepší, pokud je mléko vlažné.
KVÁSEK – miska č. 1
V menší misce si připravíme kvásek. Rozdrobíme droždí a utřeme se lžící cukru. Jakmile se droždí s cukrem zcela rozpustí, přidáme 50 ml vlažného mléka (tuto část oddělíme z celkového množství mléka 220 ml), a 2 lžíce hladké mouky. Zamícháme, přikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo vzejít kvásek, což bude tak po 20ti minutách. Trik, který používám při každém kynutém těstě je, že si pod misku s kváskem / kynoucím těstem dám menší mističku s horkou vodou. Tím zajistíme těstu potřebné teplo 🙂
TĚSTO – miska č. 2
Ve větší misce si promícháme prosátou mouku, sůl, pepř, kmín. Přidáme zbytek mléka (170 ml), žloutky, kvásek, nasekané škvarky a rozpuštěné sádlo. Propracujeme těsto a misku zase překryjeme čistou utěrkou a dáme odpočívat na misku s vodou asi na hodinku. Během té hodinky se k těstu dvakrát vrátíme a znovu ho krátce propracujeme.
TĚSTO
Vykynuté těsto si přendáme na vál a rozválíme ho. Přeložíme ho na polovinu a znovu rozválíme na asi centimetovou placku. Tuto opět přeložíme a opět rozválíme – takto to opakujeme asi 3-4x. Na konci si necháme placku asi 1,5 cm silnou a rozkrájíme na jednotlivé škvarkovníčky (kostky o délce stran cca 7 cm).
Nebo si dáme vykynuté těsto na vál, rozkrájíme ho na stejné kousky a z těch v dlaních tvoříme kuličky.
Jednotlivé škvarkovníčky poté dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 20 minutek pod utěrkou dokynout. Rozšleháme si jedno celé vajíčko a skvarkáčky nahoře jemně přetřeme mašlovačkou. Posypeme hrubou solí a celým kmínem a necháme ještě pár minutek odpočívat.
PEČENÍ
Plech vložíme do předehřáté trouby na 180°C a za 20-25 minutek máme zlaté a chutné škvarkáče! Po vytažení plechu z trouby škvarkáčky ještě za tepla pěkně potřeme rozpuštěným máslem a necháme vychladnou.
Škvarkáčky můžete udělat klasicky hranaté, kdy těsto ve finále jen rozřežete na kostky nebo jednotlivé kousky vykrájíte skleničkou a získáte tak kulatý tvar. Nebo rozválenou placku nakonec ještě srolujete jako štrúdl a nakrájíte na kolečka – vzniknou vám vlastně takoví šnečci. Tady pozor, těsto ještě trochu pracuje při pečení a v případě šněčků vám půjde více do stran než nahoru, tak si kolem nich nechte větší prostor 🙂