Škvarkovníky, pagáče,… prostě škvarkáče! Tohle je hodně oblíbený recept mého manžela. Když se ho ptám, co by si dal, že bych něco upekla, tak já myslím něco ve smyslu “nedělní bábovky” a on vyhrkne, že škvarkáče 🙂 Takže je to asi spíš takový víc chlapský recept, ale i já jsem si časem tohle škvarkové pečivo oblíbila.

Náročnost a porce:
Porce: plus mínus 15 škvarkáčků.
Časová náročnost: počítejte asi 2 hodinky celkem (příprava + kynutí + pečení).
Instrukce: pečeme v troubě rozpálené na 180-190 °C 20-25 minut do zlatova 🙂
Ingredience:
• 450 g hladké pšeničné mouky (popř. hladké špaldové celozrnné mouky nebo půl na půl)
• + 2 lžíce hladké pšeničné mouky na kvásek
• 240 g škvarků
• 200 ml vlažného mléka
• 100 g sádla
• 30 g droždí (čerstvého, tj. v kostce)
• 1 lžíce kokosového cukru (lze použít i klasický bílý samozřejmě)
• 2 žloutky
• 2 mírně vrchovaté lžičky soli
• 0,5-1 lžička hrubě namletého pepře
• 1 lžička drceného kmínu
• špetka muškátového oříšku
OSTATNÍ:
• 1 vejce na potření škvarkáčů před pečením
• rozpuštěné máslo na potření hotových škvarkáčků
• hrubou sůl a celý kmín na posypání
• pečící papír
Postup:
PŘÍPRAVA
Jako první si připravíme škvarky. Ty pokrájíme na menší kousky. Nemusí to být úplně na drobno, jen ať jsou kousky škvarků v těstě vidět i cítit při zakousnutí 🙂 Také si necháme rozpusit sádlo, které odstavíme mimo, aby nebylo příliš teplé. Také mléko si trochu zahřejeme, pro kynutí je lepší, pokud je mléko vlažné.
KVÁSEK – miska č. 1
V menší misce si připravíme kvásek. Rozdrobíme droždí a utřeme se lžící cukru. Jakmile se nám z toho vznikne tekutá směs, tak přidáme 50 ml (tuto část oddělíme z toho množství 200 ml), a 2 lžíce hladké mouky. Zamícháme, přikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo vzejít kvásek, což bude tak po 20ti minutách. Trik, který používám při každém kynutém těstě je, že si pod misku s kváskem / kynoucím těstem dám menší mističku s horkou vodou. Tím mám pro těsto krásně teploučko 🙂
TĚSTO – miska č. 2
Ve větší misce si promícháme prosátou mouku, sůl, pepř, kmín. Přídáme zbytek mléka (150 ml), žloutky, kvásek, nasekané škvarky a rozpuštěné sádlo. Propracujeme těsto a misku zase překryjeme čistou utěrkou a dáme odpočívat na misku s vodou asi na hodinku. Během té hodinky se k těstu dvakrát vrátíme a znovu ho krátce propracujeme.
TĚSTO
Vykynuté těsto si přendáme na vál a rozválíme ho. Přeložíme ho na polovinu a znovu rozválíme na asi centimetovou placku. Tuto opět přeložíme a opět rozválíme – takto to opakujeme asi 3-4x. Nakonci si necháme placku asi 1,5 cm silnou a vykrajujeme škvarkáčky. Ty si už dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 20 minutek dokynout. Rozšleháme si jedno celé vajíčko a skvarkáčky nahoře jemně přetřeme mašlovačkou. Posypeme hrubou solí a celým kmínem a necháme ještě pár minutek odpočívat.
PEČENÍ
Plech vložíme do předehřáté trouby na 180-190°C a za 20-25 minutek máme zlaté a chutné škvarkáče! Po vytažení plechu z trouby škvarkáčky ještě za tepla pěkně potřeme rozpuštěným máslem a necháme vychladnou.
Škvarkáčky můžete udělat klasicky hranaté, kdy těsto ve finále jen rozřežete na kostky nebo jednotlivé kousky vykrájíte skleničkou a získáte tak kulatý tvar. Nebo rozválenou placku nakonec ještě srolujete jako štrúdl a nakrájíte na kolečka – vzniknou vám vlastně takoví šnečci. Tady pozor, těsto ještě trochu pracuje při pečení a v případě šněčků vám půjde více do stran než nahoru, tak si kolem nich nechte větší prostor 🙂
