Zbyl vám po Velikonocích mazanec (nebo třeba vánočka po Vánocích)? Nooo, tak to vám závidím a zároveň přináším tip na skvělou snídani, kterou jsme odkoukali v jedné restauraci na Slovensku . Podle názvu “Mazanec ve vajíčku s brynzou a slaninou” si možná myslíte, že jsem ztratila veškerou soudnost, ale slibuju, že když ochutnáte, už se nikdy nebudete na mazanec nebo vánočku dívat stejnýma očima! Ba co víc, budete se přímo těšit, jak zužitkujete i ty zbylé kousky, které už nejsou tak měkoučké jako první den.
Náročnost a porce:
Porce: 2
Časová náročnost: 20 minut
Ingredience:
• 4 plátky mazance nebo vánočky
• 3 vejce
• 100 ml mléka
• 125 g brynza
• 2-3 lžíce zakysané smetany
• 6 plátků slaniny
• granátové jablko
• čerstvé klíčky, microgreens
• sůl, pepř
• olej nebo máslo na smažení
Postup:
PŘÍPRAVA
Brynzu si rozetřeme spolu se zakysanou smetanou do krémové konzistence.
Mazanec si nakrájíme na plátky silné 2-3 cm.
Vajíčka si vyklepneme do hlubokého talíře, rozkvedláme spolu s mlékem, přidáme sůl a pepř dle chuti.
SMAŽENÍ
Na pánvi si nejprve opečeme plátky slaniny. Jakmile jsou hotové, přendáme je na talířek a prozatím necháme stranou.
Na pánev přidáme olej, popř. kousek másla / ghí. Mazanec namočíme z obou stran do rozkvedlaných vajíček a dáme na pánev, kde opékáme do zlatova.
SERVÍROVÁNÍ
Z pánve rovnou servírujeme. Doplníme brynzou, plátky opečené slaniny, semínky granátového jablíčka a čerstvými klíčky.
No a řekněte sami – sladkým francouzským toastům po téhle zkušenosti odzvonilo 🙂