Máte chuť na něco dobrého, třeba odpoledne ke kafi, ale nechcete přípravou ztrácet příliš mnoho času? Pak zkuste tyhle čokoládové šnečky z listového těsta 🙂
Náročnost a porce:
Porce: cca 12 ks
Časová náročnost: 15 minut příprava + pečení 15 minut
Ingredience:
• listové těsto (kupuji již hotové, vyválené a srolované na pečícím papíru)
• 40 g hořké čokolády
• 25 g másla
• 25 g cukru nebo sladidla
• 25 g ořechového másla (arašídové, lískooříškové,…)
• 10-20 g kakaa
Postup:
ČOKOLÁDOVÁ NÁPLŇ
Dáme si rozpustit máslo, do kterého po odstavení z plotýnky zamícháme cukr a necháme vychladnout.
Mezitím si necháme v horké vodní lázni rozpustit hořkou čokoládu (pokud ji nemáte ve formě pecek, ale jako tabulkovou čokoládu, tak si ji před tím nahrubo nasekejte nožem).
Do vychladlého rozpuštěného másla s cukrem přidáme ořechové máslo (já použila arašídové, ale může být i lískooříškové nebo jakékoliv jiné) a promícháme. Následně přidáme i rozpuštěnou čokoládu.
Nakonec budeme přidávat kakao. Začněte s 10 gramy a promíchejte. Bude záležet na použité čokoládě a hutnosti ořechového másla, ale měla by vám vzniknout konzistence nutelly – tzn. netekutá, ale roztíratelná. Pokud se vám tedy bude zdát příliš tekutá, přidejte ještě dalších 5-10 g kakaa.
ŠNEČCI
V případě, že je potřeba těsto vyválet, tak ho vyválíme do tloušťky cca 2 mm (tvarem do kruhu). Pokud jste koupili těsto již vyválené, tak si ho rozbalte na pracovní plochu.
Čokoládovou náplň budeme natírat jen na jednu polovinu těsta – tzn., že těsto si pomyslně rozdělíme na 2 stejné části a čokoládou natřeme jen na jeden půlkruh. Jakmile máme náplň rozetřenou, přikryjeme tuto část tou druhou (nenatřenou) a jen jemně přitlačíme. Na pracovní ploše tak teď máme velký půlkruh.
Těsto si k sobě otočíme rovnou stranou a dlouhým nožem ho překrojíme přesně v půlce (vzniknou nám tak 2 stejně velké čtvrtky). Od tohoto hlavního řezu teď budeme postupovat ke krajům každé čtvrtky tak, že vždy odkrojíme cca 2 cm široký proužek. To, že jsou proužky různě dlouhé, vůbec nevadí.
Nyní každý proužek vezmeme a jemně ho zatočíme do spirály, kterou nakonec stočíme do kolečka tak, že výsledek připomíná šnečí ulitu. Spodní konec proužku můžeme schovat pod stočenou ulitu.
Takto vytvořené šnečky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a nakonec je všechny potřeme rozšlehaným žloutkem.
PEČENÍ
Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C (horní i dolní ohřev) asi 15 minut, dokud šnečci nezezlátnou.
Po vytažení z trouby necháme vychladnout.