Něco sladkého a čokoládového i pro ty, kteří se moc nekamarádí s lepkem. Základem je cuketa, směs bezlepkových muk a kousky sladké hrušky. Navrch čokoládová poleva… Tenhle chlebík nejlíp chutná s horkým kakaem 🙂
Časová náročnost:
15 minutek příprava + pečení v předehřáté troubě na 180 °C 60 minut.
Ingredience:
TĚSTO:
• 1 menší hruška
• 250 g najemno nastrouhané cukety
• 100 g rozpuštěného másla
• 90 g ovesné bezlepkové mouky
• 30 g cizrnové bezlepkové mouky
• 90 g třtinového cukru
• 40 g kakaa
• 4 vejce M
• 1 kypřící prášek do pečiva (12 g)
• 1 vanilkový cukr
• půl lžičky mleté skořice
• špetka soli
POLEVA:
• 80 g hořké čokolády
Postup:
TĚSTO
Jako první si připravíme obdélníkovou formu, do které vložíme přes delší stranu pruh pečícího papíru. Kratší strany můžeme potřít máslem a vysypat ovesnou moukou.
Připravíme si 2 misky, ve kterých promícháme následující ingredience:
Miska 1: prosátá ovesná a cizrnová mouka, kakao, kypřící prášek, mletá skořice a špetka soli – zamícháme lžící.
Miska 2 (větší): cukr, vanilkový cukr, celá vejce, najemno nastrouhaná cuketa a nakonec postupně přilévám i vychladlé rozpuštěné máslo – promícháme ručním šlehačem.
Nyní obsah misky 1 přisypeme do misky 2 a společně promícháme ručním šlehačem. Nakonec vařečkou zamícháme do těsta také hrušku, kterou jsme si oloupali a nakrájeli na menší kostky. Takto připravené těsto už jen nalejeme do připravené formy a dáme péct.
PEČENÍ
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 60 minut. Na konci kontrolujeme špejlí a pokud se na ni těsto nelepí, máme hotovo. Pokud by se vám ale zdálo, že chlebík ještě chvilku potřebuje, prodlužte dobu pečení o dalších 5 minut a znovu zkontrolujte špejlí.
Upečený chlebík vytáhneme z trouby a necháme chvilku vychladnout a až poté ho vyndáme z formy na podnos. Po úplném vychladnutí připravíme čokoládovou polevu.
POLEVA
Čokoládu pomalu rozpustíme v teplé lázni a přelijeme s ní vychladlý chlebík.