Na podzim je dýní dostatek, a tak se na talířích mnohem častěji objevují dýňové polévky, dýňová rizota, ale také dezerty, jejichž základ tvoří dýňové pyré. A s jedním takovým přicházím 🙂 Je to dýňové brownies, které voní hřejivým perníkovým kořením…
Náročnost a porce:
Porce: 6-9 porcí (menší forma o rozměrech 16×18 cm).
Časová náročnost: 15 minutek + pečení.
Instrukce: pečeme v předehřáté troubě na 185 °C 25-30 minut.
Ingredience:
• 150 g dýňového pyré
• 100 g 85% čokolády
• 50-60 g kokosové mouky
• 25 g čekankového sirupu (můžete nahradit medem nebo jiným sirupem)
• 1 vejce “L”
• 2 lžíce rostlinného mléka (sojové, mandlové,… popř. klasické)
• 1 lžička perníkového koření
• 0,5 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
• špetka soli
Postup:
DÝNĚ
Dýni si očistíme a nakrájíme na menší kousky (já jsem do receptu použila máslovou dýni, ale můžete použít i hokaido nebo muškátovou dýni). Kostičky dýně si dáme do menšího rendlíku, zalejeme vodou a uvaříme do měkka. Poté dýni scedíme a necháme vychladnout. Nakonec ji v mističce rozmačkáme vidličkou.
BROWNIE
Ve vodní lázni si necháme rozpustit čokoládu.
V první misce si smícháme vejce, vychladlé dýňové pyré, čekankový sirup, mléko a špetku soli. Nakonec přidáme také rozpuštěnou čokoládu, akorát dejte pozor, ať není z lázně příliš horká.
Ve druhé menší misce si smícháme kokosovou mouku, perníkové koření a kypřící prášek. Tuto směs nasypeme do misky k mokré směsi a pořádně zapracujeme.
PEČENÍ
Formu si vyložíme pečícím papírem a do ní dáme připravenou směs, kterou pěkně uhladíme. Necháme pár minutek odležet a pak dáváme péct do vyhřáté trouby na 185°C asi 25-30 minutek. Poté vytáhneme a necháme vychladnout.
Podávat můžete jen tak, se šlehačkou nebo nějakou smetanovou zmrzlinou 😉