Moje oblíbená polévka z hub, brambor, kopru, smetany a vajec… Vařím ji vždycky tak trochu od oka, i proto v receptu uvádím všechny ingredience takzvaně “cca” – záleží na váš, jak chcete mít polévku hustou, krémovu a tak 🙂 V této verzi kulajdy nenajdete žádnou mouku, ale i tak byla krásně hustá. Uznávám, že chuť opražené jíšky mi možná trochu chyběla, ale je to o zvyku – manželovi chutnala naprosto bez výhrad 🙂

Náročnost a porce:
Porce: 4-6 porcí.
Časová náročnost: 1 hodina.
Ingredience:
• 6 středních brambor
• 300-500 g čerstvých hub
• 150-200 ml smetany ke šlehání 33% nebo sojové smetany na vaření
• 800-1000 ml horké vody
• 2 vejce
• čerstvý nebo nakládaný kopr (množství dle chuti)
• máslo nebo ghí
• koření: sůl, pepř, bobkový list, nové koření, libeček
• ocet (množství dle chuti, přidávejte po lžících.. já dávám cca 5 lžic)
Postup:
PŘÍPRAVA
Houby očistíme a nakrájíme na kostičky nebo menší plátky.
Brambory oloupeme a 2 necháme vcelku stranou (ve studené vodě), zbytek nakrájíme na drobné kostičky (také zatím necháme ponořené ve vodě).
POLÉVKA
Na jedné až dvou lžících másla necháme orestovat připravené houby. Jakmile nám po pár minutách změknou, zalejeme je připravenou horkou vodou (vodu přilévejte postupně, záleží, jak chcete mít polévku hustou) a přidáme k nim kostičky brambor, bobkový list, 3 kuličky nového koření, 3 lístky sušeného libečku, pepř a sůl.
Ty dvě brambory, co jsme si nechali stranou, nastrouháme na jemném struhadle a také přidáme do polévky. Tu necháme nyní vařit tak dlouho, dokud kostičky brambor nezměknou.
Poté přijelejeme smetanu, přidáme nasekaný kopr a necháme ještě pár minut provařit.
Nakonec do vařící polévky rozšleháme 2 vejce a máme téměř hotovo. Nastrouhané brambory, smetana a vejce nám zajistí krásně hustou polévku i bez mouky/jíšky.
Jako poslední polévku dochutíme octem (přidáváme postupně po lžících a ochutnáváme) a také solí s pepřem, pokud je to potřeba. Pokud máte kulajdu radši sladší, pak můžete přidat i trochu cukru (opět raději postupně a po menších dávkách).
Nakonec můžeme ozdobit ještě vařeným vajíčkem a čerstvým koprem.
