Abyste si nemysleli, že v kuchyni tvořím jenom dortíky 🙂 Dneska si dáme lečo! Přiznám se, že domácího leča jsem se dlouho bála, ale vážně to není žádná velká věda a samozřejmě, že chutná asi tak o 1000% líp než kupované ;))
Náročnost a porce:
Porce: 6 porcí (záleží, zda si budete lečo dávat samotné nebo s nějakou přílohou).
Časová náročnost: 45 minut včetně vaření.
Ingredience:
• 5 středních rajčat
• 4 velké zelené/bílé papriky
• 1-2 kozí (beraní) rohy
• 2 velké cibule (když mám, dávám jednu žlutou a druhou červenou)
• 50 g rajčatového protlaku
• 3-4 vejce
• 4-5 špekáčků
• 2 lžíce ghí (pod lečo)
• 2 lžíce ghí (pod špekáčky)
• sůl, pepř a popř. i chilli na dochucení
Postup:
ZELENINA
Nejprve si připravíme veškerou zeleninu.
Cibuli oloupeme a rozpůlíme. Každou z těch půlek na prkénku ještě jednou podélně rozpůlíme a krájíme cca půlcentrimert silné proužky.
Rajčata můžete, ale nemusíte loupat. Pokud ano, nakrojte na jejich spodní části křížek, zalijte je vroucí vodou, v ní je nechte asi minutku. Poté vodu slejte a zalijte je studenou vodou. Pak Vám půjde slupička krásně oloupat. Oloupaná rajčata překrojíme napůl a vyřízneme tuhý střed. Půlky rajčat ještě jednou podélně rozřízneme a nakrájíme asi na centimetr silné kousky.
Papriky omejeme, rozpůlíme a očistíme od jadřinců. Půlky paprik, pokud jsou velké, opět podélně rozpůlíme a krájíme na centimetr silné proužky.
Beraní rohy také očistíme a nakrájíme na menší kousky.
Vejce si vyklepneme do mističky a rozkvedláme se špetkou soli.
ŠPEKÁČKY
Špekáčky si nakrájíme buďto na kolečka nebo půlkolečka o tloušťce cca půlcentrimetru. Na pánvi rozpálíme 2 lžíce ghí a kousky špekáčků na nich opečeme krásně do křupava.
LEČO
Během toho, jak se nám opékají špekáčky, si ve velkém hrnci rozpálíme 2 lžíce ghí a jako první orestujeme cibulku. Stačí, aby zesklovatěla a přidáme k ní na proužky nakrájenou papriku a beraní rohy. Zase necháme chvilku restovat a přidáme rajčatový protlak. Osolíme, opepříme a zarestujeme. Nakonec přidáme taky kousky rajčat a pokud je třeba, tak i trochu vody. Zeleninku necháme takto společně chvilku podusit.
Když máme zeleninou směs připravenou (rajčátka jsou krásně povolená), plotýnku pod hrncem vypneme a nalejeme do ní rozšlehaná vejce. Mícháme asi dvě minutky, dokud není lečo krémově husté.
Nakonec do leča přisypeme také opečené kousky špekáčků (bez výpeku). Promícháme, dochutíme a podáváme.
Lečo můžete podávat s vařeným bramborem, chlebem, volským okem anebo si ho dát i samotné 🙂