Pikantní a hustá – taková dýňová polévka nám chutná! Tentokrát jsem ji zkusila doplnit grilovaným květákem, zakysanou smetanou a semínky… a znovu jsem se překvapila, jak výtečná polévka to je 🙂
Náročnost a porce:
Porce: 4-6 porce polévky
Časová náročnost: 30 minut příprava + 30 minut vaření a pár minutek na dokončení.
Ingredience:
• 1 střední dýně Hokaido (cca 800 g očištěná a rozkrájená na kostičky)
• 2 střední mrkve
• 3 stonky řapíkatého celeru
• 1 větší červená cibule
• kousek čerstvého zázvoru (cca 1 lžíce na kostičky pokrájeného)
• 300-350 ml bio kokosového mléka nebo smetany
• cca 500 ml horké vody
• 2-3 stroužky česneku
• 1 lžíce ghee nebo másla
• 1 lžička kurkumy
• špetka mletého kardamonu
• špetka mletého chilli (podle chuti, pokud nemáte rádi pikantní, klidně chilli vynechte)
• oregano, drcený kmín, sůl a pepř na dochucení
NA DOZDOBENÍ:
• květák (3-4 větší růžičky)
• zakysaná smetana
• semínka (dýňová, slunečnicová, konopná loupaná, pinionvé oříšky)
• olivový nebo dýňový olej
Postup:
PŘÍPRAVA
Dýni si oloupeme (i když hokaido se loupat nemusí, já ji loupu :), rozpůlíme, vykucháme jadýrka a rozkrájíme na kostky. Mrkve očistíme a nakrájíme na tenčí kolečka, řapíkatý celeler pak na asi centimetrové kousky. Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek na plátky. Zázvor si nakrájíme na drobné kostičky.
VAŘENÍ
Do hrnce dáme rozpustit ghee nebo máslo a orestujeme samotnou cibulku. Až začne sklovatět, přidáme k ní česnek, nadrobno nakrájený zázvor a lžičku kurkumy – minutku zarestujeme a pak přidáme i nakrájenou mrkev, dýni a řapíkatý celer.
Promícháme a posléze do hrnce přilejeme kokosové mléko a horkou vodu, kterou dolejeme tak, aby byl obsah hrnce “jen taktak” ponořený. Přidáme zbytek koření – kardamon, kmín, oregáno, sůl a pepř. Teď necháme pomalu vařit, dokud nám zelenina nezměkne.
Jakmile máme zeleninu měkkou, tak polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a dle potřeby ještě dochutíme.
KVĚTÁK
Květák si rozdělíme na menší růžičky – poklademe je na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem, posolíme a opepříme. Dáme opéct do předehřáté trouby – cca 20 minut na 170 °C .
SERVÍROVÁNÍ
Polévku zjemníme lžící zakysané smetany, ozdobíme opečeným květákem a semínky a popř. ještě zakápneme olivovým nebo dýňovým olejem.