Zapečená jídla miluju… protože to jen připravíte, a ono se to pak už vlastně „dodělá“ samo 🙂 A zapečené portobello žampiony nejsou náročené ani na tu přípravu, skvěle chutnají, a to znamená jediné – dokonalý recept 🙂
Náročnost a porce:
Porce: 2 porce (4 žampiony).
Časová náročnost: 10 minut příprava + pečení.
Instrukce: pečeme v předehřáté troubě na 200 °C 20 minut, poté, pokud je ještě potřeba chvilku dopéct, stáhneme na 170 °C a pečeme dalších 5-10 minut (od začátku nechávám misku na spodní příčce trouby).
Ingredience:
• 4 střední-větší portobello žampiony (cca 200 g)
• 125 g sýru Philadelphia (= jedna vanička)
• 6 listů medvědího česneku (v mimosezóně můžeme použít 1-2 prolisované stroužky klasického česneku)
• 8 plátků slaniny (cca 130 g)
• nastrouhaný sýr Parmigiano Reggiano (cca 20 g)
• 4 lžíce olivového oleje
• sůl, pepř, chilli a tymián
Postup:
ŽAMPIONY
Medvědí česnek si nasekáme na menší kousky a smícháme se sýrem Philadelhia. Můžeme přidat špetku pepře a chilli.
Žampionům seřízneme nožičky a vložíme (vějířovou částí nahoru) do zapékací misky, kterou jsme si předtím trochu pokapali olivovým olejem. Tím zakápneme i samotné žampiony. Osolíme, opepříme a naplníme sýrem s medvědím česnekem. Posypeme trochou sušeného tymiánu a na takto připravené žampiony už jen vyskládáme plátky slaniny a zasypeme sýrem.
PEČENÍ
Zapékací misku se žampiony vložíme do trouby, která se nám rozehřála na 200 °C. Já dávám na spodní příčku, aby se slanina nezačala příliš brzo připalovat a žampiony se stačily propéct. Pečeme 20 minut, ale pokud je pak ještě chvilka potřeba, stáhneme na 170 °C a dopékáme dalších 5-10 minutek.
Zapečené žampiony doplňte třeba zeleninovým salátkem.