Nic nezahřeje tak, jako polévka! A protože teď venku mrzne, až praští, mohl by vás nadchnout tip na zelňačku, kterou si můžete uvařit v deseti velmi jednoduchých krocích… Protože ale aktuálně „jedu v keto“, musela jsem recept maličko upravit, aby splňoval podmínky totoho způsobu stravování. Na konci receptu však najdete kroky, které přidat, když sacharidy neřešíte, a chcete si udělat takovou tu „plnohodnotnou“ zelňačku 🙂

Náročnost a porce:
Porce: jeden velký hrnec, cca 6 porcí. Takže počítejte, že ve dvou budete mít oběd až na 3 dny! 🙂 Poměr ingrediencí ale můžete samozřejmě dělit – pokud tedy chcete polévky méně, stačí vám od všeho poloviční množství.
Časová náročnost: 15-20 minut příprava + vaření.
Ingredience:
• 900 g kysaného zelí (já kupuji zelí v sáčku, 1 sáček = 450 g netto zelí)
• 3 střední cibule (po očištění a nakrájení cca 160 g)
• 4 klobásky (čabajka, dunajská, jemná nebo pálivá – to je jen na vás)
• 180 g zakysané smetany 15% (= obvykle 1 kelímek)
• 1-2 lžíce ghee nebo sádla
• kousek špeku nebo slaniny
• 10 kuliček černého nebo barevného pepře
• 5 kuliček nového koření
• 2 bobkové listy
• 5-6 lžiček sušené papriky (sladké, pálivé nebo maďarské… opět záleží na tom, jakou chuť preferujete)
• 2-3 lístky sušeného libečku (rozdrobit, poslouží nám jako přírodní „maggi“ – použít ale můžete třeba i listy celeru nebo petrželky)
• 1 lžička celého kmínu
• sůl, pepř a chilli podle chuti
• 1 l horké vody
Postup:
1. Zelí slijeme (šťávu z něj ale ponecháme ve skleničce stranou pro případné dochucení polévky) a než ho vložíme do hrnce, tak ho trochu pokrájíme, aby nebyly v polévce dlouhé kusy zelí.
2. Zelí budeme vařit v menším hrnci. K němu přidáme studenou vodu tak, aby bylo zelí akorát tak celé ponořené, lžičku celého kmínu a asi půl lžičky soli. Vaříme cca 20 minut.
3. Mezitím si nakrájíme cibulku nadrobno a klobásku na kolečka (šířka cca 5 mm).
4. Ve větším hrnci si rozehřejeme sádlo nebo ghee, na kterém opražíme na kousky nakrájený špek nebo slaninu. Přidáme cibulku, kterou necháme jen zesklovatět.
5. K cibulce přidáme klobásku pokrájenou na kolečka a necháme pěkně opéct.
6. K opečené klobásce přisypeme mletou papriku a ještě minutku restujeme. Pak hned, aby nám paprika nezhořkla, přilejeme cca 1 litr horké vody.
7. Přihodíme kuličky nového koření, pepře, bobkové listy, nadrcené listy libečku a vaříme asi 10 minut.*
8. Menší hrnec, tj. uvařené zelí i s vodou, ve které se vařilo, přelejeme do velkého hrnce ke klobásce. Společně necháme povařit dalších 15 minut.**
9. Polévku promícháme vařečkou a vidličkou do ní postupně zašleháme zakysanou smetanu – pak už necháme jen krátce probublat a stahujeme z plotýnky.
10. Ochutnáme a případně doladíme solí, pepřem, chilli anebo šťávou z kysaného zelí.
Každopádně, pokud nebudete do polévky přidávát brambory, pak vězte, že slaná a kyselá chuť budou v polévce o to více intenzivní (brambory všechny chutě trochu „stahují“), takže s přisolováním a kořeněním opravdu opatrně.
* Pokud neřešíte sacharidy, tak můžete v této chvíli přidat pár oloupaných a na kostičky nakrájených brambůrek (cca 500g). Takto byste obsah většího hrnce vařili, dokud brambory nezměknou a až v té chvíli byste pokračovali krokem č. 8.
** Tady můžete do polévky přidat světlou jíšku z másla a hladké mouky nebo odebrat trochu vody z polévky, kterou necháte vychladit, zašleháte do ní 1-2 lžíce hladké mouky a tuto směs pak vlijete zpátky do polévky. Někdo ale mouku přidává už na začátku k orestované cibulce. Postupujte tedy, jak jste zvyklí 🙂
Někde se do zelňačky přidávají i sušené houby. Já se tomu zprvu docela bránila, ale po ochutnání jsem musela uznat, že to není tak hrozný, jak to zní 🙂 Takže to berte jako další typ, jak zelňačku jednou za čas ještě vylepšit.
