Je podzim, takže dýně… a taky detox, po tom létě 😉 Jenže co dělat, když dostanete chuť na něco sladkýho? Třeba nějaký low carb dezert! A tenhle dýňový chlebík je bez cukru i bez lepku. Tak to mlsání zkuste tentokrát trochu jinak 🙂
Náročnost a porce:
Porce: jedna “chlebová” forma (d27 x š14 x v7).
Časová náročnost: 20 minut příprava těsta + 1 hodina pečení.
Instrukce: pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 60 minut.
Ingredience:
TĚSTO:
• 200 g mandlové mouky
• 200 g dýňového pyré (Já použila máslovou dýni. Očištěnou dýni jsem nakrájela na kostičky a uvařila do měkka – jako, když vařím brambory. Uvařenou dýni jsem pak slila a rozmixovala tyčovým mixérem do hladka. Použít ale můžete i klasické šťouchadlo na brambory. Dýňové pyré jsem si připravila den předem a nechala v lednici.)
• 150 g sladidla (např. xylitol)
• 80 g rozpuštěného másla
• 3 vejce
• 1 lžíce psyllia (vláknina)
• 1 vrchovatá lžička kypřícího prášku bez fosfátů
• 1 lžička mleté skořice
• 1 lžička vanikového aroma
• 0,5 lžičky mletého badyánu
• 0,5 lžičky sušené pomerančové kůry
• špetka mletého zázvoru
• špetka muškátového oříšku
• větší špetka soli
KAKAOVÁ POLEVA:
• 40 g rozpuštěného másla
• 5-6 lžiček kakaového prášku
• 2 lžíce čekankového sirupu na doslazení
• špetka skořice
Postup:
TĚSTO
Smícháme si zvlášť suché a mokré ingredience.
Suché: Mandlová mouka, sladidlo, psyllium, kypřící prášek, skořice, badyán, muškátový oříšek, zázvor a sůl.
Mokré: Dýňové pyré, vejce, vanilkové aroma, rozpuštěné máslo.
Do “mokré” misky zapracujeme směs suchých ingrediencí a připravené těsto nalejeme do formy, kterou jsme si předtím vyložili pečícím papírem a dáme péct.
PEČENÍ
Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 60 minut. Až chlebík začne na povrchu chytat pěknou barvu, máme hotovo. Po vyjmutí z trouby necháme chlebík vychladnout.
POLEVA
Kakaovou polevu si připravíme, když je chlebík již vychladlý. Máslo si rozpustíme a zamícháme do něj čekankový sirup. Pak postupně po lžičkách přidáváme kakaový prášek, dokud se nám nevytvoří “polevová” konzistence. Dochutit můžeme ještě špetkou skořice. Připravenou polevou chlebík přelejeme a necháme ztuhnout.
UCHOVÁNÍ
2-3 dny při pokojové teplotě nebo v lednici.
Z těsta můžete udělat také dýňové muffinky 🙂