Asie jako na dlani uprostřed Prahy! Tak bych popsala Sia restaurant jednou větou. Byla by ale škoda zůstat jen u jedné věty, protože tohle místo rozhodně stojí za to, abych vám o něm pověděla víc.
Na úplný začátek musím říct, že jsem ten typ, který raději chodí do ověřených restaurací na ověřené jídlo. Jenže v posledních letech vznikají v Praze zajímavé restaurace, bistra a kavárny jedna za druhou, takže se občas necháme zlákat a zajdeme i tam, kde to neznáme. Pravdou je, že nějaké to zklamání občas nastane, ale spíše výjimečně. Určitě převládají ty pozitivní zážitky a díky tomu jsme celkem podstatně rozšířili ten okruh našich oblíbených míst 🙂
Sia restaurant jsme si vybrali rovnou pro oslavnou večeři mých narozenin. I proto bylo naše očekávání větší, než kdybychom tam šli “jen tak”. No a já to teda řeknu rovnou – nemělo to ani jedinou chybičku!
Rezervace
Rezervaci jsme udělali pohodlně přes restu.cz – odkaz najdete přímo na webovkách restaurace. Tím bych vám určitě doporučovala začít asi u každé restaurace. Nic to nestojí a vy si ušetříte zklamání, když si někam nakráčíte a oni vás budou muset z kapacitních důvodů poslat pryč.
Koncept
Při příchodu nás manager restaurace uvítal a předal slečně, která nás doprovodila k našemu stolu. Během toho jsme dostali výklad o konceptu celé restaurace, která je rozdělena do tří pater. Každé patro má pak svou otevřenou kuchyni, ve kterých se chystají vždy určitě pokrmy. Tímto konceptem chce restaurace navodit náladu skutečných asijských tržišť. A musím říct, že už jen vidět tohle bylo působivé.
Menu
Celé hodování začalo welcome drinkem, což byl další z těch “malých” milých detailů, které v součtu udělají velký dojem. Jako předkrm jsme si objednali Xiao Long Bao, což jsou napařované knedlíčky plněné horkým vývarem a vepřovým masem. V menu jsou sice knedlíčky uvedené po třech kusech, ale pokud si je chcete dát s někým napůl jako malou ochutnávku, tak vám nabídnou i verzi se čtyřmi knedlíčky, aby měl každý dva 🙂 Pokud máte rádi exotické chutě, tak tímto začne neuvěřitelná jízda – a protože bych to musela psát za každým chodem, řeknu to jen jednou a to teď – všechno nám opravdu neuvěřitelně chutnalo! Jako hlavní chod jsme si vybrali tradiční Pekingskou kachnu pro dva – tato část byla dvou-chodová. Prvním chodem byla kachní prsa se sezamovými palačinkami, zázvorem, okurkou, melounem cantaloupe a švestkovou omáčkou – všechno nám naservírovali doprostřed stolu a my sami jsme si každou palačinku naplnili. Druhým chodem byla vykostěná kachní stehna s restovanými vaječnými nudlemi, houbami, jarní cibulkou a karotkou.
Vždycky říkám, že z restaurace, kde nám takhle moc chutná, nemůžeme odejít bez dezertu. Krásný překvapením bylo, že jsem svůj dezert dostala v narozeninové úpravě – s malým soukromým ohňostrojem 🙂
Abych nezapomněla, nabízejí tady velké množství nápojů od domácích limonád, čajů, přes pivo, víno až po sake samozřejmě.
Personál
Všichni, s kterými jsme se tam ten večer setkali, byli neuvěřitelně milí a profesionální. Nestalo se třeba, že bychom jedinou minutku byli bez dolitého vína. A pokud se bojíte, že nebudete vědět jak na konzumaci pokrmů, které možná uvidíte poprvé v životě, tak žádný strach. Slečna servírka vám vždy poradí, jak na to 🙂
Interiér
Ke konceptu jsem se už vyjádřila, ale ještě chci zmínit jednu věc a tou jsou toalety. Ty jsou tady taky vymazlený a jedny z nekrásnějších (jestli si to takhle dá o WC vlastně vůbec říct :)), jaké jsem kdy viděla!
Sia restaurant je od teď určitě moje Top Of Mind, pokud jde o asijskou kuchyni, celkovou atmosféru a gastro zážitek!