Tohle zbožňuju! Na chleba nebo k masu. Tak nebo tak, pokud máte rádi červenou řepu i říz křenu, tak si tenhle “salátek” taky zamilujete!
Náročnost a porce:
Porce: z této várky vždycky naplním cca 3 skleničky o objemu 200ml. Takže pokud máte třeba jednu půllitrovku, tak by to mělo také stačit 🙂
Časová náročnost: Počítejte 60-90 minut na vaření řepy, pak nějaké to strouhání a mísení ingrediencí máte za pár minutek.
Ingredience:
• 550 g červené řepy (množství po oloupání, takže nakupte alespoň o 150-200 g víc).
• 90 g křenu
• cukr, sůl, pepř, kmín, ocet, voda
Postup:
PŘÍPRAVA
Červenou řepu si uvaříme do měkka a necháme úplně vychladnout. Poté ji oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. K řepě přistrouháme křen – také na jemném struhadle. Promícháme a přidáme kapku vody – já dávám pro začátek asi 50 ml, aby se měl v čem rozpustit cukr, popř. sladidlo (cca 1 polévková lžíce) – zase nechceme, aby nám to plavalo 🙂 Dochutíme solí, pepřem a můžeme přidat i trochu kmínu (asi půl lžičky od každého koření – přidávejte spíše po menších dávkách). Nakonec dám dvě až tři polévkové lžíce octa a znovu pořádně promíchám. Ochutnáme a pokud jsme spokojeni, můžeme plnit sklenice. Sklenice před plněním vypláchněte horkou vodou a nechce okapat na čisté utěrce. Naplněné sklenice zavíčkujeme a dáme do lednice. Nesterilujeme, takže spotřebujte max do měsíce 🙂
Salátek z řepy a křenu můžete použít jako přílohu k masu, zapečeným těstovinám nebo na chleba se šunkou.